Herbata - biała, czerwona, zielona czy czarna?
Czarna herbata
Zdrowotne właściwości herbaty znane są już od tysięcy lat i są świadomie wykorzystywane w chińskiej medycynie. Odpowiednio dobrana i zaparzona herbata może być lekiem na mnóstwo przeróżnych dolegliwości
Zdrowotne właściwości herbaty znane są już od tysięcy lat i są świadomie wykorzystywane w chińskiej medycynie. Odpowiednio dobrana i zaparzona herbata może być lekiem na mnóstwo przeróżnych dolegliwości, takich jak problemy z zasypianiem, choroba wrzodowa żołądka, zapalenie spojówek, zbyt wysoki poziom cholesterolu czy nadwaga. Każdy typ herbaty ma różne właściwości a odpowiednie parzenie zapewni nam ich lepsze wykorzystanie.
Czarna herbata
To najbardziej popularny napar. Wielu Polaków wypija nawet kilka litrów czarnej herbaty tygodniowo. Ten ciemny, aromatyczny napar ma działanie pobudzające i z łatwością może nam zastąpić kawę. Czarna herbata to herbata zielona, którą poddano fermentacji. Ma intensywny kolor i aromat. Liście czarnej herbaty mają brązowy kolor. Najlepiej zaparzać formę liściastą herbaty, w porównaniu do ekspresowej nie zawiera ona sztucznych barwników ani aromatów. Liście takie zalewamy wrzątkiem i parzymy w granicach 3-5minut. Im dłuższe parzenie tym słabsze właściwości pobudzające czarnej herbaty. Mimo popularności tego typu herbaty w Europie nie ma ona żadnych właściwości leczniczych.