Zapomnij o zalewie z octem. Ten przepis na grzybki to hit!

Grzyby w solance smakują niemalże jak świeże. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania sosu czy zupy – wystarczy dobrze je wypłukać. Zobaczcie przepis na grzyby w zalewie solnej.

Marynowane grzybyMarynowane grzyby
Źródło zdjęć: © Inne

Chcąc przedłużyć świeżość grzybów, mrozimy je lub pasteryzujemy. Tak przygotowane grzyby będą niezastąpione zimą, kiedy mamy ochotę na makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę. Grzyby w solance smakują jeszcze lepiej niż te mrożone, dlatego polecamy wam przygotować kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.

Do przygotowania grzybów w zalewie solnej możecie wykorzystać wasze ulubione grzyby. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki.

Przepis na grzyby w solance

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów
  • 500 ml wody
  • kilka listków laurowych
  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie wyczyścić i umyć. Pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 10-15 minut. Odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
  3. Zagotować 500 ml wody z solą i listkami laurowymi. Grzyby zalać solanką i zakręcić słoiki.
  4. Pasteryzować gotując słoiki przez 30 minut.

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami