Trwa ładowanie...

Zapomnij o zalewie z octem. Ten przepis na grzybki to hit!

Grzyby w solance smakują niemalże jak świeże. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania sosu czy zupy – wystarczy dobrze je wypłukać. Zobaczcie przepis na grzyby w zalewie solnej.

Marynowane grzybyMarynowane grzybyŹródło: Inne
d281es1
d281es1

Chcąc przedłużyć świeżość grzybów, mrozimy je lub pasteryzujemy. Tak przygotowane grzyby będą niezastąpione zimą, kiedy mamy ochotę na makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę. Grzyby w solance smakują jeszcze lepiej niż te mrożone, dlatego polecamy wam przygotować kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.

Do przygotowania grzybów w zalewie solnej możecie wykorzystać wasze ulubione grzyby. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki.

Przepis na grzyby w solance

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów
  • 500 ml wody
  • kilka listków laurowych
  • 20 g soli

d281es1

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie wyczyścić i umyć. Pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 10-15 minut. Odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
  3. Zagotować 500 ml wody z solą i listkami laurowymi. Grzyby zalać solanką i zakręcić słoiki.
  4. Pasteryzować gotując słoiki przez 30 minut.

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d281es1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
Więcej tematów