Zapomnij o zalewie z octem. Ten przepis na grzybki to hit!

Grzyby w solance smakują niemalże jak świeże. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania sosu czy zupy – wystarczy dobrze je wypłukać. Zobaczcie przepis na grzyby w zalewie solnej.

Marynowane grzybyMarynowane grzyby
Źródło zdjęć: © Inne

Chcąc przedłużyć świeżość grzybów, mrozimy je lub pasteryzujemy. Tak przygotowane grzyby będą niezastąpione zimą, kiedy mamy ochotę na makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę. Grzyby w solance smakują jeszcze lepiej niż te mrożone, dlatego polecamy wam przygotować kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.

Do przygotowania grzybów w zalewie solnej możecie wykorzystać wasze ulubione grzyby. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki.

Przepis na grzyby w solance

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów
  • 500 ml wody
  • kilka listków laurowych
  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie wyczyścić i umyć. Pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 10-15 minut. Odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
  3. Zagotować 500 ml wody z solą i listkami laurowymi. Grzyby zalać solanką i zakręcić słoiki.
  4. Pasteryzować gotując słoiki przez 30 minut.

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇