Zapomnij o zalewie z octem. Ten przepis na grzybki to hit!
Grzyby w solance smakują niemalże jak świeże. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania sosu czy zupy – wystarczy dobrze je wypłukać. Zobaczcie przepis na grzyby w zalewie solnej.
Chcąc przedłużyć świeżość grzybów, mrozimy je lub pasteryzujemy. Tak przygotowane grzyby będą niezastąpione zimą, kiedy mamy ochotę na makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę. Grzyby w solance smakują jeszcze lepiej niż te mrożone, dlatego polecamy wam przygotować kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.
Do przygotowania grzybów w zalewie solnej możecie wykorzystać wasze ulubione grzyby. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki.
Przepis na grzyby w solance
Składniki:
- 1 kg ulubionych grzybów
- 500 ml wody
- kilka listków laurowych
- 20 g soli
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie wyczyścić i umyć. Pokroić na kawałki.
- Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 10-15 minut. Odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
- Zagotować 500 ml wody z solą i listkami laurowymi. Grzyby zalać solanką i zakręcić słoiki.
- Pasteryzować gotując słoiki przez 30 minut.