Zapomnij o zalewie z octem. Ten przepis na grzybki to hit!

Grzyby w solance smakują niemalże jak świeże. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania sosu czy zupy – wystarczy dobrze je wypłukać. Zobaczcie przepis na grzyby w zalewie solnej.

Marynowane grzybyMarynowane grzyby
Źródło zdjęć: © Inne

Chcąc przedłużyć świeżość grzybów, mrozimy je lub pasteryzujemy. Tak przygotowane grzyby będą niezastąpione zimą, kiedy mamy ochotę na makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę. Grzyby w solance smakują jeszcze lepiej niż te mrożone, dlatego polecamy wam przygotować kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.

Do przygotowania grzybów w zalewie solnej możecie wykorzystać wasze ulubione grzyby. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki.

Przepis na grzyby w solance

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów
  • 500 ml wody
  • kilka listków laurowych
  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie wyczyścić i umyć. Pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować 10-15 minut. Odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
  3. Zagotować 500 ml wody z solą i listkami laurowymi. Grzyby zalać solanką i zakręcić słoiki.
  4. Pasteryzować gotując słoiki przez 30 minut.

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości