Grzybowe kotlety, czyli jesień w kuchni

W tym roku sezon grzybowy zaczął się wyjątkowo późno, ale za to w połowie października możemy nadal wynosić z lasu pełne kosze. Wato wykorzystać ten urodzaj i kreatywnie wykorzystać świeże grzyby w kuchni. Jedną z możliwości jest przygotowanie grzybowych kotletów. Jeden pomysł, a jak wiele możliwości. Tym bardziej, że każdy gatunek oferuje nam inne kulinarne doznania.

Kotlety grzyboweKotlety grzybowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Soute czy w panierce?

Jednym z najprostszych sposobów na grzybowe kotlety jest ich usmażenie na patelni. Nie wszystkie gatunki sprawdzą się przy tego typu obróbce, ale kilka kilka grzybów jest jakby do tego stworzonych. Fantastycznie smakują kotlety z kani, zielonek czy rydzów. Nic więc dziwnego, że zwykle to właśnie te grzyby przygotowujemy na patelni. Musimy tylko zdecydować czy wolimy je w wersji soute - jedynie oprószone solą i usmażone na maśle czy panierowane - obtoczone w mące, jajku i bułce tartej. Jedna i druga metoda ma wielu zwolenników.

W dyskusji nad idealnym sposobem przygotowywania grzybowych kotletów padają też głosy, że przed smażeniem gąski czy rydze najlepiej jest smażyć wrzątkiem lub obgotować przez dosłownie minutę pozbywając się w ten sposób grzybowej goryczki.

Nietypowe kotlety grzybowe

Wiele osób przygotowując kotlety ogranicza się do wymienionych wyżej gatunków. Tymczasem wybór mamy znacznie większy. Prawdziwym kulinarnym cudem w tej kategorii jest czasznica olbrzymia lub jej mniejsza kuzynka czasznica oczkowana. Te przypominające wyglądem wielkie białe jaja grzyby są wciąż mało popularne w kuchni, a z pewnością zachwycą podniebienia grzybowych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie

Przygotowanie kotletów z czasznicy jest bardzo proste. Wystarczy pokroić grzyb na plastry, pozbawić je skórki i usmażyć. Pamiętajmy, że do jedzenia nadają się tylko te owocniki o białym zwartym miąższu. Podobnie jak w przypadku kań czy zielonek, czasznicę możemy usmażyć soute, albo w panierce. Ten drugi sposób wydaje się o tyle lepszy, że dzięki panierce, która tworzy na grzybie zwartą skorupkę, sam grzyb jest mniej gumowaty, a bardziej przypomina w konsystencji wnętrze kotletów serowych.

Kolejnym rzadko serwowanym grzybem, z którego można przygotować kotlet jest czernidłak kołpakowaty. Grzyb, którego w sezonie można spotkać na niemal każdym trawniku, większość z nas omija z daleka. Faktycznie, czernidłaki wyglądają odrobinę, jak ulubione smakołyki rodziny Adamsów, ale jeśli nie zniechęca nas czarna mazistość grzyba, możemy spokojnie zrobić z niego obiad. Czernidłaki smażymy jak kanie, jednak ze względu na ich delikatność, lepiej przygotować je w panierce.

Grzybowe mielone

Jeśli zmienimy koncepcję przygotowywania kotletów, szybko się okaże, że można je przygotować ze wszystkich gatunków grzybów. W końcu nikogo nie dziwią kotlety z drobno posiekanych pieczarek, więc co stoi na przeszkodzie, by zastąpić je podgrzybkami, kurkami, prawdziwkami czy kozakami?

Grzybowe kotlety przygotowywane na wzór kotletów mielonych, to świetna propozycja na jesień. Grzyby można łączyć z różnego rodzaju kaszami, ugotowanymi ziemniakami czy innymi warzywami - np. kalafiorem, marchewką, cebulą, cukinią, kapustą. Możemy użyć jednego gatunku grzybów lub zrobić z nich mieszankę. Do takich kotletów możemy wykorzystać grzyby świeże, mrożone lub suszone. Wystarczy je zmielić lub drobno posiekać, połączyć z wybranymi dodatkami, doprawić, obtoczyć delikatnie w bułce lub mące i usmażyć. Pyszny jesienny obiad gotowy!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji