Grzybowe kotlety, czyli jesień w kuchni

W tym roku sezon grzybowy zaczął się wyjątkowo późno, ale za to w połowie października możemy nadal wynosić z lasu pełne kosze. Wato wykorzystać ten urodzaj i kreatywnie wykorzystać świeże grzyby w kuchni. Jedną z możliwości jest przygotowanie grzybowych kotletów. Jeden pomysł, a jak wiele możliwości. Tym bardziej, że każdy gatunek oferuje nam inne kulinarne doznania.

Kotlety grzyboweKotlety grzybowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Soute czy w panierce?

Jednym z najprostszych sposobów na grzybowe kotlety jest ich usmażenie na patelni. Nie wszystkie gatunki sprawdzą się przy tego typu obróbce, ale kilka kilka grzybów jest jakby do tego stworzonych. Fantastycznie smakują kotlety z kani, zielonek czy rydzów. Nic więc dziwnego, że zwykle to właśnie te grzyby przygotowujemy na patelni. Musimy tylko zdecydować czy wolimy je w wersji soute - jedynie oprószone solą i usmażone na maśle czy panierowane - obtoczone w mące, jajku i bułce tartej. Jedna i druga metoda ma wielu zwolenników.

W dyskusji nad idealnym sposobem przygotowywania grzybowych kotletów padają też głosy, że przed smażeniem gąski czy rydze najlepiej jest smażyć wrzątkiem lub obgotować przez dosłownie minutę pozbywając się w ten sposób grzybowej goryczki.

Nietypowe kotlety grzybowe

Wiele osób przygotowując kotlety ogranicza się do wymienionych wyżej gatunków. Tymczasem wybór mamy znacznie większy. Prawdziwym kulinarnym cudem w tej kategorii jest czasznica olbrzymia lub jej mniejsza kuzynka czasznica oczkowana. Te przypominające wyglądem wielkie białe jaja grzyby są wciąż mało popularne w kuchni, a z pewnością zachwycą podniebienia grzybowych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie

Przygotowanie kotletów z czasznicy jest bardzo proste. Wystarczy pokroić grzyb na plastry, pozbawić je skórki i usmażyć. Pamiętajmy, że do jedzenia nadają się tylko te owocniki o białym zwartym miąższu. Podobnie jak w przypadku kań czy zielonek, czasznicę możemy usmażyć soute, albo w panierce. Ten drugi sposób wydaje się o tyle lepszy, że dzięki panierce, która tworzy na grzybie zwartą skorupkę, sam grzyb jest mniej gumowaty, a bardziej przypomina w konsystencji wnętrze kotletów serowych.

Kolejnym rzadko serwowanym grzybem, z którego można przygotować kotlet jest czernidłak kołpakowaty. Grzyb, którego w sezonie można spotkać na niemal każdym trawniku, większość z nas omija z daleka. Faktycznie, czernidłaki wyglądają odrobinę, jak ulubione smakołyki rodziny Adamsów, ale jeśli nie zniechęca nas czarna mazistość grzyba, możemy spokojnie zrobić z niego obiad. Czernidłaki smażymy jak kanie, jednak ze względu na ich delikatność, lepiej przygotować je w panierce.

Grzybowe mielone

Jeśli zmienimy koncepcję przygotowywania kotletów, szybko się okaże, że można je przygotować ze wszystkich gatunków grzybów. W końcu nikogo nie dziwią kotlety z drobno posiekanych pieczarek, więc co stoi na przeszkodzie, by zastąpić je podgrzybkami, kurkami, prawdziwkami czy kozakami?

Grzybowe kotlety przygotowywane na wzór kotletów mielonych, to świetna propozycja na jesień. Grzyby można łączyć z różnego rodzaju kaszami, ugotowanymi ziemniakami czy innymi warzywami - np. kalafiorem, marchewką, cebulą, cukinią, kapustą. Możemy użyć jednego gatunku grzybów lub zrobić z nich mieszankę. Do takich kotletów możemy wykorzystać grzyby świeże, mrożone lub suszone. Wystarczy je zmielić lub drobno posiekać, połączyć z wybranymi dodatkami, doprawić, obtoczyć delikatnie w bułce lub mące i usmażyć. Pyszny jesienny obiad gotowy!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory