Grilluj w domu. Bez dymu i ognia
Jeśli tęsknisz za letnimi wieczorami przy grillu lub szukasz alternatywy dla zwykłych posiłków, warto pomyśleć o grillu elektrycznym. Pozwoli ci na przygotowanie takich samych potraw ale bez szkodliwego dymu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Pokochają go zarówno starsi, jak i młodsi domownicy. Grillowane kanapki na ciepło, kiełbasa, szaszłyki, skwierczący bekon, a nawet pożywne i lekkostrawne wrapy – możliwości jest wiele i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Zdrowa alternatywa
Potrawy przygotowane na tradycyjnym grillu mają niepowtarzalny smak i aromat, jednak węgiel drzewny podczas spalania wydziela mnóstwo szkodliwych substancji, które wraz z dymem przenikają do naszych posiłków. Dlatego warto postawić na zdrową i przede wszystkim czystą alternatywę.
Urządzenie wyposażone w grzałki i specjalne tacki imitujące ruszt grilla doskonale sprawdzą się jako domowa wersja grilla. Nie emitują dymu, pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury, a tacki pokryte specjalną powłoką gwarantują, że potrawy nie będą przywierać.
Jakie dania można przygotować na grillu?
Przygotowanie potraw na grillu elektrycznym przebiega dokładnie tak, jak w przypadku modeli węglowych. Należy umieścić potrawy na ruszcie i gdy odpowiednio się przypieką, przewrócić na drugą stronę. Jeżeli decydujesz się na model z dodatkową tacą, wystarczy go zamknąć i poczekać, aż potrawa przypiecze się z dwóch stron na raz. Część grilli wyposażono również w płaskie płyty, które doskonale spiszą się do przygotowywania mięs czy jajek.
Wiele potraw takich jak wrapy czy grillowane kanapki można przygotować wyłącznie na grillu elektrycznym – wymagają stałej temperatury, a klasyczny grill nie będzie w stanie jej zapewnić. Urządzenia elektryczne wyposażone są w płynny lub skokowy regulator pozwalający rozgrzać ruszt do określonej temperatury. Dzięki niej przygotujesz delikatne potrawy bez ryzyka przypalenia.
Warto również zwrócić uwagę na to, czy model, który masz na oku wyposażono w dodatkowe komponenty. Mogą to być wymienne tacki o różnych kształtach czy nawet minipatelnie do przygotowywania smażonych potraw dla czterech lub ośmiu osób.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Moc urządzenia – im będzie większa, tym szybciej urządzenie będzie gotowe do pracy i wyższą temperaturę będzie w stanie osiągnąć.
Wielkość tacek – grill elektryczny powinien być dopasowany do potrzeb twojej rodziny. Jeśli planujesz korzystać z niego jedynie w gronie najbliższych, nie musi być zbyt duży. Jeżeli jednak chcesz przygotować grillowane potrawy dla szerszego grona, lepiej zainwestować w model z większą powierzchnią grzewczą.
Jakość powłoki – dobra powłoka zabezpieczy potrawy przed przywieraniem, ale należy pamiętać, że wymaga specjalnego traktowania. Zarysowania powstałe w wyniku nieodpowiedniego mycia lub używania metalowych sztućców mogą powodować problemy z grillem.
Łatwość w czyszczeniu – urządzenia z rusztem są o wiele trudniejsze w czyszczeniu niż te, które wyposażono w tacki. Resztki jedzenia i tłuszcz spływają na dno urządzenia, co może rodzić problemy w czyszczeniu. W przypadku tacek wystarczy je wypiąć i umyć w zlewie. Nie zajmie to więcej czasu niż mycie garnka.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.