ycipk-32kzlp
ycipk-32kzlp

Grillowane ciasto szpinakowe z miksem kiełbas

Przepis

To ostatnie chwile na grilla i ognisko. Tym razem podajemy wam przepis z bloga "Moniki Smakołyki" na nietypowe wykorzystanie grillowanej kiełbasy. Alternatywą zawsze może być piekarnik.

Trwa ładowanie...
ycipk-32kzlp
Zdjęcie monikismakolyki.blogspot.com
Podziel się
Składniki
  • ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • ponadto: mąka do podsypania,
  • 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki
Przepis

Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry.
Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście.Z ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto podsypujemy mąką.

ycipk-32kzlp

Na grillu rozgrzewamy kamień, następnie przekładamy na niego ciasto i grillujemy ok. 20 min. Najlepszy do tego będzie grill z pokrywą i wskazaną temp. Odpowiednia temp do grillowania ok. 200°C.
Ciasto można podzielić na mniejsze krążki i grillować partiami, czas w zależności od grubości ciasta.

ycipk-32kzlp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-32kzlp
ycipk-32kzlp