Grillowane ciasto szpinakowe z miksem kiełbas
Sezon grillowy w pełni. Tym razem podajemy wam przepis z bloga "Moniki Smakołyki" na nietypowe wykorzystanie grillowanej kiełbasy. Alternatywą zawsze może być piekarnik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 20 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 100 g świeżego szpinaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- ponadto: mąka do podsypania,
- 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki
Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry.
Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście.Z ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto podsypujemy mąką.
Na grillu rozgrzewamy kamień, następnie przekładamy na niego ciasto i grillujemy ok. 20 min. Najlepszy do tego będzie grill z pokrywą i wskazaną temp. Odpowiednia temp do grillowania ok. 200°C.
Ciasto można podzielić na mniejsze krążki i grillować partiami, czas w zależności od grubości ciasta.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze