Trwa ładowanie...
dp0lky0

Grill bez dymu i ognia. Wersje elektryczne do nowoczesnej kuchni

Temperatura za oknem nie zachęca do grillowania, ale można sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzą grille elektryczne, które są bardziej uniwersalne. Dzięki nim przygotujesz nie tylko pieczone kiełbaski czy karkówkę, ale również gofry i kanapki.
Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Potrawy zyskają niepowtarzalnego smaku
Potrawy zyskają niepowtarzalnego smakuŹródło: shutterstock
dp0lky0

Poniżej znajdziesz najważniejsze zalety elektrycznych grilli, a także porady, które modele warto wziąć pod uwagę. Niektóre urządzenia oferują więcej niż jedną funkcję.

Smacznie i bez dodatku tłuszczu

dp0lky0

Grill elektryczny to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się chrupiącymi potrawami bez wychodzenia z domu. Docenią to w szczególności mieszkańcy bloków, którzy nie mogą rozpalić grilla na własnym balkonie, a mimo tego chcą cieszyć się doskonale wysmażonym mięsem lub pieczonymi warzywami. Dzięki możliwości regulacji temperatury możesz mieć pewność, że potrawy nie przypalą się. W przypadku tradycyjnego grilla nigdy nie wiadomo, czy po kilkuminutowej nieobecności posiłek nie zwęgli się na zbyt wysokim ogniu.

Zarówno przygotowanie grilla, jak i samych potraw przebiega szybko i sprawnie. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, odczekać minutę i gotowe. Bez podpałki, węgla, ognia i dymu, za sprawą którego do pieczonego tradycyjną metodą jedzenia dostaje się wiele szkodliwych związków. Urządzenia wyposażone w specjalne rynienki zbierają tłuszcz do specjalnego pojemniczka, który wystarczy opróżnić po skończonym pieczeniu. Posiłek jest więc nie tylko zdrowszy, ale także "odchudzony". To dobra alternatywa dla smażonych na głębokim tłuszczu potraw z patelni.

Jak piec dobrze i smacznie?

dp0lky0

By potrawy przygotowane na grillu elektrycznym smakowały i wyglądały zawsze tak samo dobrze, trzeba pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad. Jeśli obawiasz się o stan płyty grzewczej, nie musisz smażyć mięsa bezpośrednio na niej, możesz użyć zwykłego papieru do pieczenia. Dzięki temu unikniesz zmywania, wystarczy że po zdjęciu papieru przetrzesz płytę ręcznikiem papierowym w celu usunięcia tego, co przeciekło.

Pamiętaj też, by nie piec w zbyt wysokiej temperaturze, zwęglone resztki negatywnie odbiją się na stanie powłoki, a poza tym tłuszcz może rozpryskiwać się na boki. Nawet największa ostrożność na nic się nie zda, jeżeli nie będziesz posługiwać się odpowiednią łopatką. Używanie metalowych sztućców może uszkodzić powłokę teflonową, mycie płyty drucianym zmywakiem również nie wchodzi w grę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

dp0lky0

Przy zakupie elektrycznego grilla warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Jedną z kluczowych kwestii jest rodzaj powłoki pokrywającej ruszt. Im lepszy grill, tym trwalszego materiału użyto i tym lepsze są jego właściwości zapobiegające przywieraniu. Musisz również zdecydować, czy potrzebujesz grilla otwartego czy zamkniętego. Pierwszy będzie wymagał kilkukrotnego obracania potraw, ale możesz na bieżąco śledzić proces pieczenia. Modele obustronne nie wymagają obracania mięsa, więc przygotowywanie potrawy przebiega o wiele szybciej.

Pośród urządzeń znajdziesz również takie, które łączą w sobie elektryczny grill, opiekacz do kanapek i gofrownicę. Wystarczy zamontować jedną z wymiennych wkładek i gotowe. To grille, które powstały z myślą o dużych rodzinach, a także osobach, które nie chcą gromadzić niepotrzebnych urządzeń na blacie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dp0lky0

Podziel się opinią

Share
dp0lky0
dp0lky0
Więcej tematów