Granita - włoski deser dla ochłody
Granita to prosty i orzeźwiający deser prosto z Sycylii. To właśnie mieszkańcy tej włoskiej wyspy wiedzą, jak przygotować najlepszą, tradycyjną granitę. Wśród klasyków znajdziemy deser o smaku pomarańczowym, miętowym, kawowym, a nawet czekoladowym. W ramach naszego cotygodniowego cyklu: "ABC gotowania" mamy dla was przepis na granitę, do przygotowania której potrzebujesz tylko 2 składników. Zapraszamy!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Według klasycznego przepisu granitę przygotowuje się z soku owocowego oraz cukru. Częstym dodatkiem jest też sok z limonki lub cytryny, który stanowi dodatkową nutkę orzeźwiania.
Niektórzy mogą pomyśleć, że granita to po prostu sorbet. Otóż nie. Różnica polega na tym, że sycylijski deser, w przeciwieństwie do aksamitnego sorbetu, ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją. Stąd też nazwa tego przysmaku – grani w języku włoskim oznacza "formować ziarna".
A oto przepis na pyszną granitę z arbuza
Składniki:
- arbuz,
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
- świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny).
Przygotowanie:
Arbuza pokrój w kostkę i pozbądź się pestek. Następnie zmiksuj go z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Gotową masę przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia. W trakcie mrożenia od czasu do czasu wymieszaj widelcem zawartość pudełka. Granitę z arbuza podaj ze świeżymi listkami mięty.
Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.