Granita - włoski deser dla ochłody

Granita to prosty i orzeźwiający deser prosto z Sycylii. To właśnie mieszkańcy tej włoskiej wyspy wiedzą, jak przygotować najlepszą, tradycyjną granitę. Wśród klasyków znajdziemy deser o smaku pomarańczowym, miętowym, kawowym, a nawet czekoladowym. W ramach naszego cotygodniowego cyklu: "ABC gotowania" mamy dla was przepis na granitę, do przygotowania której potrzebujesz tylko 2 składników. Zapraszamy!

Granita arbuzowa
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. Często także w roli śniadania, z tym że na stole pojawia się w wersji pomidorowej albo ogórkowej. Podają ją ze słodką bułeczką i zajadają w upalne dni.

Według klasycznego przepisu granitę przygotowuje się z soku owocowego oraz cukru. Częstym dodatkiem jest też sok z limonki lub cytryny, który stanowi dodatkową nutkę orzeźwiania.

Niektórzy mogą pomyśleć, że granita to po prostu sorbet. Otóż nie. Różnica polega na tym, że sycylijski deser, w przeciwieństwie do aksamitnego sorbetu, ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją. Stąd też nazwa tego przysmaku – grani w języku włoskim oznacza "formować ziarna".

A oto przepis na pyszną granitę z arbuza
Składniki:

  • arbuz,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny).

Przygotowanie:
Arbuza pokrój w kostkę i pozbądź się pestek. Następnie zmiksuj go z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Gotową masę przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia. W trakcie mrożenia od czasu do czasu wymieszaj widelcem zawartość pudełka. Granitę z arbuza podaj ze świeżymi listkami mięty.

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita