WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Granita - włoski deser dla ochłody

Granita to prosty i orzeźwiający deser prosto z Sycylii. To właśnie mieszkańcy tej włoskiej wyspy wiedzą, jak przygotować najlepszą, tradycyjną granitę. Wśród klasyków znajdziemy deser o smaku pomarańczowym, miętowym, kawowym, a nawet czekoladowym. W ramach naszego cotygodniowego cyklu: "ABC gotowania" mamy dla was przepis na granitę, do przygotowania której potrzebujesz tylko 2 składników. Zapraszamy!

Granita arbuzowa
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. Często także w roli śniadania, z tym że na stole pojawia się w wersji pomidorowej albo ogórkowej. Podają ją ze słodką bułeczką i zajadają w upalne dni.

Według klasycznego przepisu granitę przygotowuje się z soku owocowego oraz cukru. Częstym dodatkiem jest też sok z limonki lub cytryny, który stanowi dodatkową nutkę orzeźwiania.

Niektórzy mogą pomyśleć, że granita to po prostu sorbet. Otóż nie. Różnica polega na tym, że sycylijski deser, w przeciwieństwie do aksamitnego sorbetu, ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją. Stąd też nazwa tego przysmaku – grani w języku włoskim oznacza "formować ziarna".

A oto przepis na pyszną granitę z arbuza
Składniki:

  • arbuz,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny).

Przygotowanie:
Arbuza pokrój w kostkę i pozbądź się pestek. Następnie zmiksuj go z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Gotową masę przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia. W trakcie mrożenia od czasu do czasu wymieszaj widelcem zawartość pudełka. Granitę z arbuza podaj ze świeżymi listkami mięty.

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu