Trwa ładowanie...
d4na1sj

Granita - włoski deser dla ochłody

Granita to prosty i orzeźwiający deser prosto z Sycylii. To właśnie mieszkańcy tej włoskiej wyspy wiedzą, jak przygotować najlepszą, tradycyjną granitę. Wśród klasyków znajdziemy deser o smaku pomarańczowym, miętowym, kawowym, a nawet czekoladowym. W ramach naszego cotygodniowego cyklu: "ABC gotowania" mamy dla was przepis na granitę, do przygotowania której potrzebujesz tylko 2 składników. Zapraszamy!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Granita arbuzowa
Granita arbuzowa (iStock.com)
d4na1sj

Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. Często także w roli śniadania, z tym że na stole pojawia się w wersji pomidorowej albo ogórkowej. Podają ją ze słodką bułeczką i zajadają w upalne dni.

Według klasycznego przepisu granitę przygotowuje się z soku owocowego oraz cukru. Częstym dodatkiem jest też sok z limonki lub cytryny, który stanowi dodatkową nutkę orzeźwiania.

Niektórzy mogą pomyśleć, że granita to po prostu sorbet. Otóż nie. Różnica polega na tym, że sycylijski deser, w przeciwieństwie do aksamitnego sorbetu, ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją. Stąd też nazwa tego przysmaku – grani w języku włoskim oznacza "formować ziarna".

A oto przepis na pyszną granitę z arbuza
Składniki:

  • arbuz,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny).
d4na1sj

Przygotowanie:
Arbuza pokrój w kostkę i pozbądź się pestek. Następnie zmiksuj go z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Gotową masę przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia. W trakcie mrożenia od czasu do czasu wymieszaj widelcem zawartość pudełka. Granitę z arbuza podaj ze świeżymi listkami mięty.

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.

d4na1sj

Podziel się opinią

Share
d4na1sj
d4na1sj