Granita - włoski deser dla ochłody

Granita to prosty i orzeźwiający deser prosto z Sycylii. To właśnie mieszkańcy tej włoskiej wyspy wiedzą, jak przygotować najlepszą, tradycyjną granitę. Wśród klasyków znajdziemy deser o smaku pomarańczowym, miętowym, kawowym, a nawet czekoladowym. W ramach naszego cotygodniowego cyklu: "ABC gotowania" mamy dla was przepis na granitę, do przygotowania której potrzebujesz tylko 2 składników. Zapraszamy!

Granita arbuzowa
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Sycylijczycy serwują granitę nie tylko na deser. Często także w roli śniadania, z tym że na stole pojawia się w wersji pomidorowej albo ogórkowej. Podają ją ze słodką bułeczką i zajadają w upalne dni.

Według klasycznego przepisu granitę przygotowuje się z soku owocowego oraz cukru. Częstym dodatkiem jest też sok z limonki lub cytryny, który stanowi dodatkową nutkę orzeźwiania.

Niektórzy mogą pomyśleć, że granita to po prostu sorbet. Otóż nie. Różnica polega na tym, że sycylijski deser, w przeciwieństwie do aksamitnego sorbetu, ma ziarnistą, mocno rozdrobnioną konsystencją. Stąd też nazwa tego przysmaku – grani w języku włoskim oznacza "formować ziarna".

A oto przepis na pyszną granitę z arbuza
Składniki:

  • arbuz,
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny).

Przygotowanie:
Arbuza pokrój w kostkę i pozbądź się pestek. Następnie zmiksuj go z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Gotową masę przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny do całkowitego zamarznięcia. W trakcie mrożenia od czasu do czasu wymieszaj widelcem zawartość pudełka. Granitę z arbuza podaj ze świeżymi listkami mięty.

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟