Gotuj ziemniaki razem z marchewką. Tak przygotowane będą o wiele zdrowsze
Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się je tak samo. Myje się je, obiera, zalewa wodą i stawia na gazie. Potem łyżeczka lub dwie soli i po 20 min. ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, by gotowane ziemniaki stały się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C. Znajdziemy w nich także wiyaminę A oraz te z grupy B, jak również: potas, magnez i siarkę. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.
Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy większą jej ilość naszemu organizmowi.
Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je razem z marchewką przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, lekko pomarańczowe puree. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.