Gotuj bez garnka i patelni. Rodzina go pokocha

Trudno ci uwierzyć w urządzenia, które są w stanie przygotować cały posiłek za jednym zamachem przy twojej minimalnej ingerencji? Mając w kuchni multicooker szybko zmienisz zdanie. Elektryczny garnek z wieloma przydatnymi funkcjami sprawi, że codzienne gotowanie będzie o wiele szybsze.

prodiż gotowanie multicooker kuchniaDoskonały smak zarówno mięs, jak i ciast
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
7

Multicooker szybko stanie się jednym ze sprzętów, z których chętnie będziesz korzystać. Ze względu na swoją kompaktową konstrukcję i niewielkie wymagania, doskonale sprawdzi się jako kuchnia "polowa" w domku letniskowym bądź na działce z dostępem do prądu. Z jego pomocą możesz szybko i smacznie przyrządzić zupy, gulasz, bigos, karkówkę, a nawet ciasto. Wystarczy odrobina wprawy i sprawdzony przepis.

Urządzenie łączy w sobie bowiem nie tylko zalety piekarnika czy kuchenki, ale również parowaru czy innych sprzętów przeznaczonych do przygotowywania potraw. Dzięki niemu będziesz w stanie wykonać mnóstwo dań jednogarnkowych, które prędko się nie znudzą.

Pożegnaj garnki i patelnię

W sieci znajdziesz wiele przepisów na dania jednogarnkowe, które możesz przygotować w multicookerze. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, która zazwyczaj ogranicza się do wkładania poszczególnych składników do urządzenia i ustawianie najbardziej optymalnych trybów. Nie musisz obawiać się o przypalenie mięsa czy warzyw, program sam dobiera temperaturę pieczenia tak, by była korzystna dla danej potrawy.

Podczas gotowania bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, dlatego dobrej jakości multicookery oferują możliwość równomiernego rozprowadzania ciepła w całym wnętrzu urządzenia tak, by każda część dania miała odpowiednią temperaturę. W każdej chwili możesz śledzić stopień przygotowywania potrawy otwierając pokrywę.

Proste i szybkie gotowanie

Cała rodzina je obiad o różnych porach, a ty nie chcesz bawić się w odgrzewanie posiłku? Żaden problem. Dzięki funkcji wydłużonego podgrzewania obiad będzie ciepły nawet przez dwanaście godzin. Dzięki funkcji opóźnionego startu możesz włożyć wszystkie produkty do misy i ustawić czas pracy urządzenia tak, by posiłek był gotowy wtedy, kiedy tego chcesz. Dzięki nim możesz smażyć, podsmażać, gotować, dusić, a dzięki odpowiednim dodatkom smażyć na głębokim tłuszczu lub gotować na parze.

Przed wyborem urządzenia warto zwrócić uwagę na to, jaką mocą dysponuje. Im będzie wyższa, tym szybciej sprzęt będzie w stanie nagrzać się do odpowiedniej temperatury, a to z kolei skróci czas potrzebny na przygotowywanie posiłku. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy nie mniejszej niż 600 W. W przeciwnym przypadku może się okazać, że urządzenie nie będzie w stanie odpowiednio podgrzać potrawy.

Zwróć uwagę na rodzaj materiału, z którego wykonano misę. Najlepiej będzie postawić na stal nierdzewną. Jest bardzo trwała i odporna na zarysowania. Dodatkowo zabezpiecza powierzchnię garnka przed korozją i nie wchłania intensywnych zapachów. Gładki materiał jest również łatwy w czyszczeniu i zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i zanieczyszczeń.

Jeśli nie masz czasu na skrupulatne przygotowywanie wszystkich potraw, postaw na praktyczne urządzenie, które zrobi większość pracy za ciebie. Możesz w nim gotować rozmaite dania, zupy, puree, a nawet ciasta. Wszystko zależy od przepisu oraz możliwości twojego urządzenia. Do działania potrzebuje jedynie dostępu do prądu, możesz więc z łatwością go przenosić i korzystać z niego wszędzie tam, gdzie chcesz.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm