Gotowanie grzybów. Niektórych trucizn tak nie usuniesz
Według powszechnego mitu wystarczy obrobić grzyby w wysokiej temperaturze, by pozbyć się trucizny. Niestety niektóre gatunki są na to zupełnie odporne. Trzeba to wiedzieć przed przystąpieniem do jedzenia
Kolejny Albo Grzybiarstwo Grzyby s… Rozwiń
Transkrypcja:
Kolejny
Albo
Grzybiarstwo
Grzyby są nawet jeżeli grzyb jest trujący to
Jakiejś obróbce
Przez
Trujący
Czy to jest prawda jeżeli tak to jak taka obróbka
Niektóre grzyby tak zwane warunkowo jadalne i one wymagają obróbki
Między innymi
Twarda
On Zawiera substancję taką która
Nie ja
Stanie surowym niedogotowany z powoduje zatrucie
Wywoła właśnie objawy takiej dolegliwości jelitowe
Co wystarczy długo
Dłuższa obróbka termiczna czy coś ale to się trzeba na tym
Na tym
Natomiast w przypadku tych śmiertelnie to
Nie mamo
Amanita toksyny on to białka o strukturze pierscieniowate
I ze względu na ich budowę i kształt temperatura wrzenia i gniewu
I trzeba by było osiągnąć temperaturę 280
Uzyskać temperaturę w domowych warunkach to nie ma Może
Grzyby
Ponad 90%
Rzekłbym jakąś wysoką
Po prostu no
Także nie ma
Czyli nie liczymy na dziesięciokrotne obróbka termiczna w przypadku tych śmierci
W piątek grzybów nie ma