Trwa ładowanie...
d3jl34u

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym

Przepis

Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
123RF
Składniki

Sos śmietanowy:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól, pierz
Przepis
  • Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
  • Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
  • Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.

Sos śmietanowy:

  • Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
  • Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
  • Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Przepis dodał użytkownik martak29

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3jl34u

Podziel się opinią

2
2
Share
d3jl34u
d3jl34u
d3jl34u
d3jl34u
Więcej tematów
d3jl34u