Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 ziemniaków
- 800 g kapusty
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sos śmietanowy:
- 1 cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 350 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka masła
- sól, pierz
Przepis
- Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
- Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
- Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.
Sos śmietanowy:
- Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
- Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
- Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl