Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 5 ziemniaków
- 800 g kapusty
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sos śmietanowy:
- 1 cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 350 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka masła
- sól, pierz
- Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
- Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
- Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.
Sos śmietanowy:
- Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
- Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
- Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Przepis dodał użytkownik martak29
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze