Trwa ładowanie...
d21x3o7
12-01-2021 10:01

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym

Przepis

Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.

d21x3o7
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Sos śmietanowy:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól, pierz
Przepis
  • Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
  • Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
  • Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.

Sos śmietanowy:

  • Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
  • Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
  • Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Przepis dodał użytkownik martak29

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj