Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym

Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowymGołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Sos śmietanowy:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól, pierz

Przepis

  • Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
  • Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
  • Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.

Sos śmietanowy:

  • Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
  • Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
  • Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀