Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków - w wersji z ryżem i mięsem wieprzowym często pojawia się na rodzinny obiad. Maria Banach, autorka książki "Strączki", proponuje zastąpienie ryżu soczewicą i kaszą. Całość podana z sosem grzybowym prezentuje się i smakuje wyjątkowo.

Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybamiGołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 150 g soczewicy zielonej
  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • 150 g podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 150 g podgrzybków
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Liście kapusty oddzielamy od siebie. Wycinamy z nich twarde części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy tak przygotowane liście i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy liście i je studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy. W osobnym garnku płuczemy kaszę gryczaną, zalewamy zimną wodą i także gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i bardzo drobno posiekane (lub starte na grubej tarce) podgrzybki. Podsmażamy razem, aż się zrumienią. Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę. Przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy paroma liśćmi kapusty (najlepiej użyć tych największych). Z pozostałych liści formujemy gołąbki - na każdy nakładamy sporą garść farszu, zawijamy brzegi liścia do środka, a następnie rolujemy całość, tworząc zgrabne zawiniątko. Układamy je bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym zawinięciem do dołu. Gołąbki zalewamy wodą. Pozostałe liście kapusty kładziemy na wierzchu. Pieczemy 60-90 minut w temperaturze 180 stopni C (do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia kapusty). W tym czasie przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki podgrzybki. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy świeżym koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Upieczone gołąbki podajemy polane sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟