Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków - w wersji z ryżem i mięsem wieprzowym często pojawia się na rodzinny obiad. Maria Banach, autorka książki "Strączki", proponuje zastąpienie ryżu soczewicą i kaszą. Całość podana z sosem grzybowym prezentuje się i smakuje wyjątkowo.

Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybamiGołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 150 g soczewicy zielonej
  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • 150 g podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 150 g podgrzybków
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Liście kapusty oddzielamy od siebie. Wycinamy z nich twarde części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy tak przygotowane liście i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy liście i je studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy. W osobnym garnku płuczemy kaszę gryczaną, zalewamy zimną wodą i także gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i bardzo drobno posiekane (lub starte na grubej tarce) podgrzybki. Podsmażamy razem, aż się zrumienią. Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę. Przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy paroma liśćmi kapusty (najlepiej użyć tych największych). Z pozostałych liści formujemy gołąbki - na każdy nakładamy sporą garść farszu, zawijamy brzegi liścia do środka, a następnie rolujemy całość, tworząc zgrabne zawiniątko. Układamy je bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym zawinięciem do dołu. Gołąbki zalewamy wodą. Pozostałe liście kapusty kładziemy na wierzchu. Pieczemy 60-90 minut w temperaturze 180 stopni C (do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia kapusty). W tym czasie przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki podgrzybki. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy świeżym koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Upieczone gołąbki podajemy polane sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce