Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków - w wersji z ryżem i mięsem wieprzowym często pojawia się na rodzinny obiad. Maria Banach, autorka książki "Strączki", proponuje zastąpienie ryżu soczewicą i kaszą. Całość podana z sosem grzybowym prezentuje się i smakuje wyjątkowo.

Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybamiGołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 150 g soczewicy zielonej
  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • 150 g podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 150 g podgrzybków
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Liście kapusty oddzielamy od siebie. Wycinamy z nich twarde części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy tak przygotowane liście i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy liście i je studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy. W osobnym garnku płuczemy kaszę gryczaną, zalewamy zimną wodą i także gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i bardzo drobno posiekane (lub starte na grubej tarce) podgrzybki. Podsmażamy razem, aż się zrumienią. Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę. Przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy paroma liśćmi kapusty (najlepiej użyć tych największych). Z pozostałych liści formujemy gołąbki - na każdy nakładamy sporą garść farszu, zawijamy brzegi liścia do środka, a następnie rolujemy całość, tworząc zgrabne zawiniątko. Układamy je bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym zawinięciem do dołu. Gołąbki zalewamy wodą. Pozostałe liście kapusty kładziemy na wierzchu. Pieczemy 60-90 minut w temperaturze 180 stopni C (do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia kapusty). W tym czasie przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki podgrzybki. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy świeżym koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Upieczone gołąbki podajemy polane sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥