Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym

Gołąbki to klasyk kuchni polskiej. By nieco odchudzić to danie, możemy je przygotować w wersji bezmięsnej. "Gołąbki wegetariańskie, jakie robię w domu, to gołąbki z pieczarkami albo z czerwoną papryką. Im więcej dodacie warzyw, tym farsz będzie bardziej wilgotny" - pisze Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".

Gołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowymGołąbki wegetariańskie z papryką z sosem pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sparzone liście kapusty

Sos pomidorowy:

  • wywar z gołąbków
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 30 proc.
  • sól, pieprz

Przepis

Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy, aż papryka zacznie mięknąć. Do cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wszystko jeszcze dusimy 5 minut, po czym zdejmujemy ze źródła ciepła.

Przepis

Ryż gotujemy w proporcji 1 część ryżu do 2 części płynu, czyli do garnka wsypujemy szklankę ryżu i zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie cały płyn.

Przepis

Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis

Jak wygląda parzenie kapusty na gołąbki?

Przepis

Z główki kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku (takim, żeby mieściła się nasza główka kapusty) zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy całą naszą główkę kapusty i po chwili, kiedy liście zaczynają lekko odchodzić, zdejmujemy je dużym widelcem, pamiętając żeby ich nie uszkodzić, bo posłużą nam do gołąbków. Z liści odcinamy nerw, który jest twardy.

Przepis

Liście mogą być różnej wielkości, dlatego ilość farszu należy dostosować do wielkości liścia. Farsz zlepiamy w kulkę i kładziemy na środku, następnie zakładamy na farsz część z nerwem, teraz boki liścia i do końca zwijamy tworząc zgrabny gołąbek. Coś na wzór krokietów.

Przepis

Garnek do gotowania gołąbków wykładamy liśćmi (dno i boki), na liściach układamy gołąbki jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos.

Przepis

Wywar z gołąbków zagotowujemy i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. W zależności od tego, ile pozostało nam wywaru, należy wyważyć ilość koncentratu pomidorowego. Przygotowany sos pomidorowy zabielamy śmietanką i doprawiamy w razie konieczności. Taki sos pomidorowy będzie gęsty bez dodawania do niego mąki.

Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości