Gnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni
Bardzo smaczna propozycja na obiad. Ziemniaczane kluseczki we włoskim stylu podane z wędzonym łososiem, parmezanem i podprażonymi na patelni pestkami dyni. Przepis jest prosty, a efekt zwala z nóg. Wypróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków(sypkich, nie mączystych)
- 20 g startego na małych oczkach parmezanu
- około 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g wędzonego łososia
- kilka gałązek świeżego oregano lub bazylii
- 50 g pestek z dyni.
Przepis
- Z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, startego parmezanu, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi kawałek i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta - gnocchi.
- Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy oliwa z oliwek, aby się nie skleiły.
- Na suchej patelni prażymy pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy, aż kopytka nabiorą złotego koloru.
- Kopytka z pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki wędzonego łososia.
- Dekorujemy listkami świeżego oregano lub bazylii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl