Trwa ładowanie...
d3ze30j
oprac. Katarzyna Gileta
09-12-2021 08:06

Gnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Przepis

Bardzo smaczna propozycja na obiad. Ziemniaczane kluseczki we włoskim stylu podane z wędzonym łososiem, parmezanem i podprażonymi na patelni pestkami dyni. Przepis jest prosty, a efekt zwala z nóg. Wypróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.

d3ze30j
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Robyn Mackenzie
Składniki
  • 1 kg ziemniaków(sypkich, nie mączystych)
  • 20 g startego na małych oczkach parmezanu
  • około 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g wędzonego łososia
  • kilka gałązek świeżego oregano lub bazylii
  • 50 g pestek z dyni.
Przepis
  • Z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, startego parmezanu, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi kawałek i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta - gnocchi.
  • Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy oliwa z oliwek, aby się nie skleiły.
  • Na suchej patelni prażymy pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy, aż kopytka nabiorą złotego koloru.
  • Kopytka z pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki wędzonego łososia.
  • Dekorujemy listkami świeżego oregano lub bazylii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ze30j

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
Więcej tematów
d3ze30j