Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę

Chociaż nazwa gigantes plaki najprawdopodobniej nic nam nie mówi, kryje się pod nią sycące i zdrowe danie pochodzące z Grecji. Jest to zapiekana fasola w sosie pomidorowym podawana jako przystawka lub danie obiadowe z pieczywem. Jeżeli jeszcze nie poznaliście tej jarskiej potrawy, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chcąc przygotować gigantes plaki w Grecji, powinniśmy użyć fasoli typu "gigantes". W naszym regionie trudno ją jednak dostać w sklepach. W związku z tym dobrym zastępstwem będzie "piękny jaś". Co ciekawe, potrawy przypominające gigantes plaki występują w innych krajach np. w Serbii, gdzie zapiekaną fasolę w warzywnym sosie spotkamy jako prebranac.

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 5 pomidorów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *fasolę zalewany zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy ją przez ok. 60 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękka. Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy i dusimy przez 10 minut z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, oregano i natkę pietruszki. Całość dusimy przez 15 minut, po czym mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu