Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę

Chociaż nazwa gigantes plaki najprawdopodobniej nic nam nie mówi, kryje się pod nią sycące i zdrowe danie pochodzące z Grecji. Jest to zapiekana fasola w sosie pomidorowym podawana jako przystawka lub danie obiadowe z pieczywem. Jeżeli jeszcze nie poznaliście tej jarskiej potrawy, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chcąc przygotować gigantes plaki w Grecji, powinniśmy użyć fasoli typu "gigantes". W naszym regionie trudno ją jednak dostać w sklepach. W związku z tym dobrym zastępstwem będzie "piękny jaś". Co ciekawe, potrawy przypominające gigantes plaki występują w innych krajach np. w Serbii, gdzie zapiekaną fasolę w warzywnym sosie spotkamy jako prebranac.

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 5 pomidorów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *fasolę zalewany zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy ją przez ok. 60 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękka. Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy i dusimy przez 10 minut z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, oregano i natkę pietruszki. Całość dusimy przez 15 minut, po czym mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce