Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę

Chociaż nazwa gigantes plaki najprawdopodobniej nic nam nie mówi, kryje się pod nią sycące i zdrowe danie pochodzące z Grecji. Jest to zapiekana fasola w sosie pomidorowym podawana jako przystawka lub danie obiadowe z pieczywem. Jeżeli jeszcze nie poznaliście tej jarskiej potrawy, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę
Źródło zdjęć: © 123RF

Chcąc przygotować gigantes plaki w Grecji, powinniśmy użyć fasoli typu "gigantes". W naszym regionie trudno ją jednak dostać w sklepach. W związku z tym dobrym zastępstwem będzie "piękny jaś". Co ciekawe, potrawy przypominające gigantes plaki występują w innych krajach np. w Serbii, gdzie zapiekaną fasolę w warzywnym sosie spotkamy jako prebranac.

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 5 pomidorów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *fasolę zalewany zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy ją przez ok. 60 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękka. Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy i dusimy przez 10 minut z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, oregano i natkę pietruszki. Całość dusimy przez 15 minut, po czym mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita