Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę
Chociaż nazwa gigantes plaki najprawdopodobniej nic nam nie mówi, kryje się pod nią sycące i zdrowe danie pochodzące z Grecji. Jest to zapiekana fasola w sosie pomidorowym podawana jako przystawka lub danie obiadowe z pieczywem. Jeżeli jeszcze nie poznaliście tej jarskiej potrawy, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Chcąc przygotować gigantes plaki w Grecji, powinniśmy użyć fasoli typu "gigantes". W naszym regionie trudno ją jednak dostać w sklepach. W związku z tym dobrym zastępstwem będzie "piękny jaś". Co ciekawe, potrawy przypominające gigantes plaki występują w innych krajach np. w Serbii, gdzie zapiekaną fasolę w warzywnym sosie spotkamy jako prebranac.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Składniki:
- 500 g fasoli
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 5 pomidorów
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- oregano
- liście laurowe
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
*Przygotowanie: *fasolę zalewany zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy ją przez ok. 60 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękka. Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy i dusimy przez 10 minut z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, oregano i natkę pietruszki. Całość dusimy przez 15 minut, po czym mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.