Trwa ładowanie...

Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę

Chociaż nazwa gigantes plaki najprawdopodobniej nic nam nie mówi, kryje się pod nią sycące i zdrowe danie pochodzące z Grecji. Jest to zapiekana fasola w sosie pomidorowym podawana jako przystawka lub danie obiadowe z pieczywem. Jeżeli jeszcze nie poznaliście tej jarskiej potrawy, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolęŹródło: 123RF
d1l7op9
d1l7op9

Chcąc przygotować gigantes plaki w Grecji, powinniśmy użyć fasoli typu "gigantes". W naszym regionie trudno ją jednak dostać w sklepach. W związku z tym dobrym zastępstwem będzie "piękny jaś". Co ciekawe, potrawy przypominające gigantes plaki występują w innych krajach np. w Serbii, gdzie zapiekaną fasolę w warzywnym sosie spotkamy jako prebranac.

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 5 pomidorów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

*Przygotowanie: *fasolę zalewany zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy ją przez ok. 60 minut, aż do momentu, gdy stanie się miękka. Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy i dusimy przez 10 minut z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, oregano i natkę pietruszki. Całość dusimy przez 15 minut, po czym mieszamy z wcześniej ugotowaną fasolą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

d1l7op9

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1l7op9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l7op9
Więcej tematów