Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał

Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja, to danie wywodząca się z kuchni żydowskiej. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Pod tą samą nazwą kryje się także gulasz z gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek przypomina Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjałGęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 2 szyje gęsie
  • 1 żołądek z gęsi
  • 1 wątroba z gęsi
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Na bulion:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina

Przepis

  • Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak, aby nie uszkodzić skóry.
  • Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
  • Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
  • Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
  • Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
  • Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
  • Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
  • Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
  • Podawać z sosem z duszenia.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle