Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał

Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja, to danie wywodząca się z kuchni żydowskiej. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Pod tą samą nazwą kryje się także gulasz z gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek przypomina Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjałGęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 2 szyje gęsie
  • 1 żołądek z gęsi
  • 1 wątroba z gęsi
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Na bulion:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina

Przepis

  • Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak, aby nie uszkodzić skóry.
  • Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
  • Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
  • Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
  • Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
  • Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
  • Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
  • Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
  • Podawać z sosem z duszenia.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny