Gazpacho
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Składniki:
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 bułka (niekoniecznie)
- szklanka wody mineralnej
- 1 obrany ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 papryczki chili bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka (bez szczypioru)
- 0,5 cm świeżego imbiru
- 1 gałązka bazylii
- czerwony ocet winny
- oliwa
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Gazpacho, chłodniki i inne zimne zupy to atrybut lata. Pomidory są coraz bardziej ogrzane słońce, a od warzyw aż uginają się stragany. Nic tylko jeść te pyszności z nadzieją, że nie są nafaszerowane chemią.
Latem bardzo często robię Gazpacho. Lubi je cała moja rodzina. Mam kilka ulubionych wersji, a w tym poście przedstawiam wam przepis z dodatkiem pieczywa, grzanek i fety. To jest tak treściwe danie, że może starczyć za cały obiad. Jesteśmy przecież kobietki fit - jak to mawia moja pięcioletnia wnusia, prosząc o marchewkę i ogórka pokrojonego w słupki.
Jak zrobić gazpacho?
- pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i zmiksuj
- jeśli używasz bułki to namocz ją w wodzie mineralnej
- pokrój/posiekaj pozostałe warzywa i zioła i zmiksuj razem z bułką
- połącz wszystko z pomidorami
- dodaj ocet winny, wymieszaj
- dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku, wymieszaj
- włóż gazpacho do lodówki przynajmniej na godzinę a najlepiej na całą noc
- przed podaniem możesz dodać - najlepiej w oddzielnych miseczkach - pokrojoną paprykę, ogórek i bazylię
- przed podaniem skrop danie oliwą
*jeśli gazpacho podajesz z grzankami to skrop je oliwą i włóż na 1-2 min do nagrzanego piekarnia
*sery dodaj takie jak lubisz ale doskonale komponuje się feta
Moja rada:
- jeśli ci przeszkadzają pestki z pomidorów, tak jak królowej angielskiej to koniecznie je oddziel i nie dodawaj
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/07/gazpacho.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze