Gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg ziemniaków
- 80 g masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 120 g prosciutto crudo albo salami
- 100 g mozzarelli
- 100 g wędzonego sera provola
- bułka tarta
- sól i pieprz
Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na puree, wkładając je do dużej miski.
Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.
Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.
Smacznego!
Przepis poleca Marco Ghia, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Przepis poleca Marco Ghia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze