- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 80 g masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 120 g prosciutto crudo albo salami
- 100 g mozzarelli
- 100 g wędzonego sera provola
- bułka tarta
- sól i pieprz
Przepis
Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na puree, wkładając je do dużej miski.
Przepis
Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.
Przepis
Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.
Przepis
Smacznego!
Przepis
Przepis poleca Marco Ghia, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool.