Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 ml soku pomarańczowego
- 50 ml grenadyny
- 50 g brązowego cukru
- 80 g rabarbaru (umytego i obranego)
- 80 g truskawek (umytych i bez szypułek)
- ok. 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lub startego korzenia imbiru
- 1 łyżka żelatyny
Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką rabarbarowo-truskawkową.
Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1 cm x 0,5 cm. Truskawki kroimy na 4 części lub 8 (jeśli są duże).
Sok mieszamy z grenadiną, cukrem, imbirem. Podgrzewamy przez chwilę, mieszając aż cukier się rozpuści i dodajemy kawałki rabarbaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty i dodajemy truskawki. Gotujemy jeszcze 1 minutę i zestawiamy z ognia.
Żelatynę wsypujemy do filiżanki z 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy parę sekund, aż się namoczy. Dodajemy do jeszcze ciepłego soku z rabarbarem i truskawkami, mieszamy do rozpuszczenia.
Do każdej foremki (każda ok. 100 ml pojemności) wlewamy odrobinę grenadiny tak, aby warstwa przykryła dno i wkładamy wyjęty łyżką cedzakową rabarbar, dodajemy truskawki. Wlewamy chłodny płyn i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
Przed galaretek wyjęciem wkładamy na chwilę foremki do wrzącej wody, aby łatwiej było je wyjąć. Podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi truskawkami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze