WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi

Obraz

Składniki

  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml grenadyny
  • 50 g brązowego cukru
  • 80 g rabarbaru (umytego i obranego)
  • 80 g truskawek (umytych i bez szypułek)
  • ok. 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lub startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka żelatyny

Przepis

Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką rabarbarowo-truskawkową.

Przepis

Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1 cm x 0,5 cm. Truskawki kroimy na 4 części lub 8 (jeśli są duże).

Przepis

Sok mieszamy z grenadiną, cukrem, imbirem. Podgrzewamy przez chwilę, mieszając aż cukier się rozpuści i dodajemy kawałki rabarbaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty i dodajemy truskawki. Gotujemy jeszcze 1 minutę i zestawiamy z ognia.

Przepis

Żelatynę wsypujemy do filiżanki z 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy parę sekund, aż się namoczy. Dodajemy do jeszcze ciepłego soku z rabarbarem i truskawkami, mieszamy do rozpuszczenia.

Przepis

Do każdej foremki (każda ok. 100 ml pojemności) wlewamy odrobinę grenadiny tak, aby warstwa przykryła dno i wkładamy wyjęty łyżką cedzakową rabarbar, dodajemy truskawki. Wlewamy chłodny płyn i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.

Przepis

Przed galaretek wyjęciem wkładamy na chwilę foremki do wrzącej wody, aby łatwiej było je wyjąć. Podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi truskawkami.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato