Galaretka z rabarbaru i truskawek z lodami waniliowymi

Obraz

Składniki

  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml grenadyny
  • 50 g brązowego cukru
  • 80 g rabarbaru (umytego i obranego)
  • 80 g truskawek (umytych i bez szypułek)
  • ok. 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lub startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka żelatyny

Przepis

Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką rabarbarowo-truskawkową.

Przepis

Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1 cm x 0,5 cm. Truskawki kroimy na 4 części lub 8 (jeśli są duże).

Przepis

Sok mieszamy z grenadiną, cukrem, imbirem. Podgrzewamy przez chwilę, mieszając aż cukier się rozpuści i dodajemy kawałki rabarbaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty i dodajemy truskawki. Gotujemy jeszcze 1 minutę i zestawiamy z ognia.

Przepis

Żelatynę wsypujemy do filiżanki z 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy parę sekund, aż się namoczy. Dodajemy do jeszcze ciepłego soku z rabarbarem i truskawkami, mieszamy do rozpuszczenia.

Przepis

Do każdej foremki (każda ok. 100 ml pojemności) wlewamy odrobinę grenadiny tak, aby warstwa przykryła dno i wkładamy wyjęty łyżką cedzakową rabarbar, dodajemy truskawki. Wlewamy chłodny płyn i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.

Przepis

Przed galaretek wyjęciem wkładamy na chwilę foremki do wrzącej wody, aby łatwiej było je wyjąć. Podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi truskawkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita