Frytkownica dla całej rodziny. Przygotujesz w niej nie tylko frytki

To tylko pokrojone w słupki ziemniaki, a na ich punkcie oszalał cały świat. Frytki to tania i szybka przekąska, a w zależności od sposobu przygotowywania może być nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna. Nie męcz się z głęboką patelnią lub garnkiem i nie top ziemniaków w oleju.

frytkiFrytki z frytkownicy biją na głowę te przygotowywane tradycyjnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rozwiązaniem jest frytkownica, w której przyrządzisz frytki idealne pod każdym względem. Koniec z rozpadającą się bryłą nasączoną tłuszczem. Spieczone i nieapetyczne frytki odejdą w niepamięć. Mając do dyspozycji nowoczesne i niedrogie urządzenia oszczędzisz sobie nerwów, a przy okazji przygotujesz sobie i rodzinie idealną przekąskę.

Standardowa frytkownica jest bardzo prosta w obsłudze. Do umieszczonej w urządzeniu misy należy wlać odpowiednią ilość oleju, a następnie włączyć program, który rozgrzeje go do odpowiedniej temperatury. Wtedy należy wrzucić umyte i pokrojone ziemniaki, a po określonym czasie wyciągnąć koszyczek z gotowymi frytkami i odstawić go do odcieknięcia. Takie rozwiązanie ma swoje niewątpliwe zalety – będziesz w stanie przygotować za jednym zamachem dużą porcję idealnie przysmażonych frytek, obejdzie się bez pryskającego tłuszczu i przewracania ziemniaków.

gwarancję da ci urządzenie o wysokiej mocy – im będzie większa, tym mniej czasu potrzeba na przygotowanie potrawy. Dobrze więc będzie zaopatrzyć się w urządzenie o mocy co najmniej 1200 W. Dodatkowo Warto zwrócić uwagę na pojemność misy. Jeśli planujesz smażyć frytki jedynie od czasu do czasu, zakup większego urządzenia nie będzie mieć większego sensu. Pamiętaj jednak, że we frytkownicy możesz przygotować o wiele więcej potraw wymagających smażenia na głębokim tłuszczu. Pączki, faworki czy nawet kurczak w panierce – to wszystko możesz przygotować w jednym urządzeniu.

W przeciwieństwie do przygotowywania frytek na patelni, mając do dyspozycji to urządzenie, możesz wybrać stopień przyrumienienia, a co za tym idzie przygotować ziemniaki lub mięso w takiej formie, jaka jest dla ciebie najbardziej odpowiednia. W dodatku nie musisz stale pilnować, czy posiłek się nie przypala. Po wybraniu trybu wszystko będzie takie, jak chcesz.

Używaj mniej tłuszczu

Poza klasycznymi frytkownicami warto zainteresować się modelami niskotłuszczowymi i beztłuszczowymi. Te pierwsze wymagają od nas użycia oleju do procesu smażenia, ale potrzebują go zdecydowanie mniej niż tradycyjne modele. Po podgrzaniu cząsteczki oleju przenikają do powietrza i "otulają" frytki, dokładnie je opiekając. Mniej oleju to mniej kalorii, a także mniej elementów do mycia po skończonym przygotowaniu posiłku.

Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga dodawania tłuszczu. Działa ona na zasadzie piecyka konwekcyjnego i pieczenie odbywa się poprzez kontakt z gorącym powietrzem. Walory smakowe pozostają takie same, zmniejsza się jedynie kaloryczność posiłku. Wybierając frytkownicę możesz mieć pewność, że frytki zawsze będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw