Frytkownica dla całej rodziny. Przygotujesz w niej nie tylko frytki
To tylko pokrojone w słupki ziemniaki, a na ich punkcie oszalał cały świat. Frytki to tania i szybka przekąska, a w zależności od sposobu przygotowywania może być nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna. Nie męcz się z głęboką patelnią lub garnkiem i nie top ziemniaków w oleju.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Rozwiązaniem jest frytkownica, w której przyrządzisz frytki idealne pod każdym względem. Koniec z rozpadającą się bryłą nasączoną tłuszczem. Spieczone i nieapetyczne frytki odejdą w niepamięć. Mając do dyspozycji nowoczesne i niedrogie urządzenia oszczędzisz sobie nerwów, a przy okazji przygotujesz sobie i rodzinie idealną przekąskę.
Standardowa frytkownica jest bardzo prosta w obsłudze. Do umieszczonej w urządzeniu misy należy wlać odpowiednią ilość oleju, a następnie włączyć program, który rozgrzeje go do odpowiedniej temperatury. Wtedy należy wrzucić umyte i pokrojone ziemniaki, a po określonym czasie wyciągnąć koszyczek z gotowymi frytkami i odstawić go do odcieknięcia. Takie rozwiązanie ma swoje niewątpliwe zalety – będziesz w stanie przygotować za jednym zamachem dużą porcję idealnie przysmażonych frytek, obejdzie się bez pryskającego tłuszczu i przewracania ziemniaków.
gwarancję da ci urządzenie o wysokiej mocy – im będzie większa, tym mniej czasu potrzeba na przygotowanie potrawy. Dobrze więc będzie zaopatrzyć się w urządzenie o mocy co najmniej 1200 W. Dodatkowo Warto zwrócić uwagę na pojemność misy. Jeśli planujesz smażyć frytki jedynie od czasu do czasu, zakup większego urządzenia nie będzie mieć większego sensu. Pamiętaj jednak, że we frytkownicy możesz przygotować o wiele więcej potraw wymagających smażenia na głębokim tłuszczu. Pączki, faworki czy nawet kurczak w panierce – to wszystko możesz przygotować w jednym urządzeniu.
W przeciwieństwie do przygotowywania frytek na patelni, mając do dyspozycji to urządzenie, możesz wybrać stopień przyrumienienia, a co za tym idzie przygotować ziemniaki lub mięso w takiej formie, jaka jest dla ciebie najbardziej odpowiednia. W dodatku nie musisz stale pilnować, czy posiłek się nie przypala. Po wybraniu trybu wszystko będzie takie, jak chcesz.
Używaj mniej tłuszczu
Poza klasycznymi frytkownicami warto zainteresować się modelami niskotłuszczowymi i beztłuszczowymi. Te pierwsze wymagają od nas użycia oleju do procesu smażenia, ale potrzebują go zdecydowanie mniej niż tradycyjne modele. Po podgrzaniu cząsteczki oleju przenikają do powietrza i "otulają" frytki, dokładnie je opiekając. Mniej oleju to mniej kalorii, a także mniej elementów do mycia po skończonym przygotowaniu posiłku.
Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga dodawania tłuszczu. Działa ona na zasadzie piecyka konwekcyjnego i pieczenie odbywa się poprzez kontakt z gorącym powietrzem. Walory smakowe pozostają takie same, zmniejsza się jedynie kaloryczność posiłku. Wybierając frytkownicę możesz mieć pewność, że frytki zawsze będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.