Frytki jak marzenie. Chrupiące, smaczne, a przy tym bez tłuszczu
Przygotowanie idealnie chrupiących frytek to nie taka prosta sprawa. Wystarczy odrobina nieuwagi, by złociste kawałki ziemniaków zmieniły się w posklejaną, tłustą bryłę bez żadnych walorów smakowych. Jeśli chcesz przygotowywać za każdym razem chrupiącą, a przy tym pozbawioną tłuszczu przekąskę, wybierz mniej kaloryczne frytki z frytkownicy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Istnieje wiele sposobów na to, jak przygotować idealne frytki. Najlepszym z nich jest oczywiście zainwestowanie w frytkownicę beztłuszczową, która pomoże ci przygotować kilka porcji frytek na raz bez użycia oleju.
Pyszne frytki z patelni
Osiągnięcie takiego samego poziomu wypieczenia i idealnej chrupkości bez frytkownicy beztłuszczowej jest jak najbardziej możliwe. Musisz tylko stosować się do kilku podstawowych zasad. To, czy frytki ładnie się przyrumienią na patelni i nie będą się sklejać, zależy w dużej mierze od samego gatunku ziemniaków. Przyjmuje się, że na frytki doskonale sprawdzają się odmiany mączyste o zawartości skrobi mniej więcej 15 proc. Duża zawartość skrobi wpływa na gotowe frytki w dwojaki sposób. Z jednej strony nie wysychają na patelni, z drugiej wchłaniają znacznie mniej tłuszczu.
Wiele zależy również od tego, jak przygotujesz ziemniaki przed smażeniem lub włożeniem do piekarnika. Po pokrojeniu ziemniaków warto je namoczyć przez chwilę w wodzie z solą, w ten sposób zyskają specyficznego smaku i staną się bardziej chrupiące podczas smażenia. Jeżeli z kolei planujesz piec frytki w piekarniku, ale obawiasz się, że będą suche, warto je wcześniej podgotować przez dosłownie kilka minut. Potem wysyp ziemniaki do miski, dodaj jedną lub dwie łyżki oleju i ulubione przyprawy, a następnie wymieszaj i gotowe – twoje ulubione frytki w wersji niskotłuszczowej.
Jeżeli jesteś miłośnikiem frytek z patelni, zwróć uwagę na sam sposób smażenia. Wiele osób radzi, by do smażenia podchodzić dwuetapowo – najpierw przyrumienić frytki smażąc przez kilka minut na patelni, a następnie po ostudzeniu wrzucić je znowu na rozgrzany tłuszcz – wtedy zapobiegniesz zbytniemu spieczeniu, a frytki będą o wiele bardziej chrupiące. Po wyjęciu gotowych frytek warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, w ten sposób posiłek będzie znacznie mniej kaloryczny.
Jak przygotować mniej tłuste frytki?
Dobrym sposobem na ograniczenie ilości oleju we frytkach będzie przygotowywanie ich we frytkownicy. Wizerunek głębokiej misy wypełnionej po brzegi olejem, w której zanurza się kawałki ziemniaków to już przeszłość, teraz usmażysz przekąskę dla całej rodziny zużywając do tego zaledwie kilku łyżek oleju lub całkowicie z niego rezygnując. Urządzenie samoczynnie będzie pilnować odpowiedniej temperatury tak, żeby nie spalić ziemniaków, a dodatkowo poinformuje cię, kiedy będzie je można wyciągnąć.
Frytkownice beztłuszczowe zamiast gorącego oleju używa ciepłego powietrza i pary. Ten proces trwa nieco dłużej niż smażenie frytek na oleju, ale nie wymaga twojej ingerencji i pozwoli jednorazowo przygotować frytki dla większej liczby osób. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników. Najważniejsza jest odpowiednia moc. Im będzie wyższa, tym bardziej wypieczone, a co za tym idzie smaczniejsze frytki przygotujesz. Moc wpłynie również na czas przygotowywania potrawy. Frytkownica o optymalnej mocy 1200 W poradzi sobie o wiele lepiej niż urządzenie, którego moc będzie wynosić 800 W albo mniej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.