Frytki jak marzenie. Chrupiące, smaczne, a przy tym bez tłuszczu

Przygotowanie idealnie chrupiących frytek to nie taka prosta sprawa. Wystarczy odrobina nieuwagi, by złociste kawałki ziemniaków zmieniły się w posklejaną, tłustą bryłę bez żadnych walorów smakowych. Jeśli chcesz przygotowywać za każdym razem chrupiącą, a przy tym pozbawioną tłuszczu przekąskę, wybierz mniej kaloryczne frytki z frytkownicy.

frytki frytkownica fast foodPrzepis na idealne frytki
Źródło zdjęć: © pixabay.com
22

Istnieje wiele sposobów na to, jak przygotować idealne frytki. Najlepszym z nich jest oczywiście zainwestowanie w frytkownicę beztłuszczową, która pomoże ci przygotować kilka porcji frytek na raz bez użycia oleju.

Pyszne frytki z patelni

Osiągnięcie takiego samego poziomu wypieczenia i idealnej chrupkości bez frytkownicy beztłuszczowej jest jak najbardziej możliwe. Musisz tylko stosować się do kilku podstawowych zasad. To, czy frytki ładnie się przyrumienią na patelni i nie będą się sklejać, zależy w dużej mierze od samego gatunku ziemniaków. Przyjmuje się, że na frytki doskonale sprawdzają się odmiany mączyste o zawartości skrobi mniej więcej 15 proc. Duża zawartość skrobi wpływa na gotowe frytki w dwojaki sposób. Z jednej strony nie wysychają na patelni, z drugiej wchłaniają znacznie mniej tłuszczu.

Wiele zależy również od tego, jak przygotujesz ziemniaki przed smażeniem lub włożeniem do piekarnika. Po pokrojeniu ziemniaków warto je namoczyć przez chwilę w wodzie z solą, w ten sposób zyskają specyficznego smaku i staną się bardziej chrupiące podczas smażenia. Jeżeli z kolei planujesz piec frytki w piekarniku, ale obawiasz się, że będą suche, warto je wcześniej podgotować przez dosłownie kilka minut. Potem wysyp ziemniaki do miski, dodaj jedną lub dwie łyżki oleju i ulubione przyprawy, a następnie wymieszaj i gotowe – twoje ulubione frytki w wersji niskotłuszczowej.

Jeżeli jesteś miłośnikiem frytek z patelni, zwróć uwagę na sam sposób smażenia. Wiele osób radzi, by do smażenia podchodzić dwuetapowo – najpierw przyrumienić frytki smażąc przez kilka minut na patelni, a następnie po ostudzeniu wrzucić je znowu na rozgrzany tłuszcz – wtedy zapobiegniesz zbytniemu spieczeniu, a frytki będą o wiele bardziej chrupiące. Po wyjęciu gotowych frytek warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, w ten sposób posiłek będzie znacznie mniej kaloryczny.

Jak przygotować mniej tłuste frytki?

Dobrym sposobem na ograniczenie ilości oleju we frytkach będzie przygotowywanie ich we frytkownicy. Wizerunek głębokiej misy wypełnionej po brzegi olejem, w której zanurza się kawałki ziemniaków to już przeszłość, teraz usmażysz przekąskę dla całej rodziny zużywając do tego zaledwie kilku łyżek oleju lub całkowicie z niego rezygnując. Urządzenie samoczynnie będzie pilnować odpowiedniej temperatury tak, żeby nie spalić ziemniaków, a dodatkowo poinformuje cię, kiedy będzie je można wyciągnąć.

Frytkownice beztłuszczowe zamiast gorącego oleju używa ciepłego powietrza i pary. Ten proces trwa nieco dłużej niż smażenie frytek na oleju, ale nie wymaga twojej ingerencji i pozwoli jednorazowo przygotować frytki dla większej liczby osób. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników. Najważniejsza jest odpowiednia moc. Im będzie wyższa, tym bardziej wypieczone, a co za tym idzie smaczniejsze frytki przygotujesz. Moc wpłynie również na czas przygotowywania potrawy. Frytkownica o optymalnej mocy 1200 W poradzi sobie o wiele lepiej niż urządzenie, którego moc będzie wynosić 800 W albo mniej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie