Frytki jak marzenie. Chrupiące, smaczne, a przy tym bez tłuszczu

Przygotowanie idealnych frytek nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Zamiast spieczonej, ociekającej tłuszczem bryły możesz zaserwować sobie i bliskim chrupiące, a przy tym o wiele mniej kaloryczne frytki z frytkownicy.

frytkiWe frytkownicy przygotujesz nie tylko klasyczne frytki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najłatwiejszym sposobem na usmażenie dobrej jakości frytek będzie jednak zainwestowanie we frytkownicę niskotłuszczową, która będzie w stanie usmażyć kilka porcji frytek na minimalnej ilości oleju.

Pyszne frytki prosto z patelni

To, czy frytki ładnie się przyrumienią i czy będą się sklejać zależy w głównej mierze od samego gatunku ziemniaków, z których chcesz korzystać. Przyjmuje się, że na frytki doskonale sprawdzą się odmiany mączyste o zawartości skrobi mniej więcej 15 proc. Spora zawartość skrobi sprawia, że frytki nie wysychają na patelni, a ich środek jest delikatny i puszysty. Ma to jeszcze jedną zaletę – wysokoskrobiowe ziemniaki wchłaniają mniej tłuszczu.

Wiele zależy również od tego, jak podchodzisz do smażenia. Po pokrojeniu ziemniaków warto je namoczyć przez chwilę w wodzie z solą, w ten sposób zyskają specyficznego smaku i staną się bardziej chrupiące podczas smażenia. Wiele osób radzi również, by do smażenia podchodzić dwuetapowo – najpierw przyrumienić frytki smażąc przez kilka minut na patelni, a następnie po ostudzeniu wrzucić je znowu na rozgrzany tłuszcz – wtedy zapobiegniesz zbytniemu spieczeniu, a frytki będą o wiele bardziej chrupiące.

frytki
Zapomnij o zlepionych i spieczonych frytkach © pixabay.com

Po wyjęciu gotowych frytek warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, w ten sposób posiłek będzie znacznie mniej kaloryczny.

Jak przygotować mniej tłuste frytki?

Dobrym sposobem na ograniczenie ilości oleju we frytkach będzie przygotowywanie ich we frytkownicy. Wizerunek głębokiej misy wypełnionej po brzegi olejem, w której zanurza się kawałki ziemniaków to już przeszłość, teraz usmażysz przekąskę dla całej rodziny zużywając do tego zaledwie kilku łyżek oleju lub całkowicie z niego rezygnując. Urządzenie samoczynnie będzie pilnować odpowiedniej temperatury tak, żeby nie spalić ziemniaków, a dodatkowo poinformuje cię, kiedy będzie je można wyciągnąć.

Zapomnij o tłuszczu

A może frytki w wersji beztłuszczowej? Część urządzeń jest w stanie przygotować frytki bez dodatku oleju, wykorzystując do tego ciepłe powietrze i parę. Taki proces trwa nieco dłużej, jednak pozwoli w skuteczny sposób pozbyć się tłuszczu z diety. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników. Najważniejsza jest odpowiednia moc. Im będzie wyższa, tym bardziej wypieczone, a co za tym idzie smaczniejsze frytki przygotujesz. Moc wpłynie również na czas przygotowywania potrawy. Frytkownica o optymalnej mocy 1200 W poradzi sobie o wiele lepiej niż urządzenie, którego moc będzie wynosić 800 W albo mniej.

Nie zapominaj również o czyszczeniu. Lepiej będzie wybrać urządzenie, którego komponenty można szybko wyczyścić ze starego oleju. W przeciwnym wypadku sprzęt będzie tylko kurzyć się z tyłu szafki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna