Trwa ładowanie...

Francuskie sery na zimę. Kulinarny przewodnik

Jesień i zima to najlepsza pora w roku na kremowe, intensywnie pachnące i bardziej kaloryczne niż zwykle potrawy. Tak się składa, że dania którym smaku nadają sery, są idealne, aby wzmocnić się na ciele i duszy, szczególnie kiedy szaro-buro i zimno za oknem.

Francuskie sery na zimę. Kulinarny przewodnikŹródło: Fotolia
d21x3o7
d21x3o7

Francuzi, którzy w zasięgu ręki mają wybór wszystkich gatunków sera produkowanych w ich kraju, mają też swoje ulubione dodatki do poszczególnych rodzajów sera oraz sposoby ich podawania. Do niektórych serów wystarczy samo wino, innym razem sprawdzą się powidła, ale są też takie, które najlepiej smakują kiedy stają się podstawą dań międzyregionalnych.
Jednym z klasycznych przepisów "serowych" jest słynne raclette. Sycące, rozgrzewające, proste do przyrządzenia i smaczne. Jeśli jeszcze sięgniemy do tego po białe wino jak na przykład Chardonnay (z tych dojrzewających w beczce) to mamy przepis na bardzo przyjemny wieczór.

Szalenie popularny we Francji raclette wywodzi się z południa Szwajcarii gdzie pod tą nazwą jest znany od XIX wieku. Od czasu kiedy produkcja raclette przywędrowała do Francji, stanowi on dzisiaj niekwestionowany numer 1 wśród serów konsumowanych na ciepło przez Francuzów.

Raclette - oryginalny przepis

Bierzemy porcję sera raclette. Odcinamy cienką warstwę brązowej skórki i kroimy w plastry (nie za cienkie). Można też od razu kupić ser pokrojony w plastry. Umieszczamy ser w urządzeniu do raclette i podgrzewamy. Jeśli nie posiadamy tego urządzenia możemy ułożyć ser w kokilkach i wstawić na średnią półkę do piekarnika w temp. 180 stopni. Aby ser szybciej rozpuścił się, można pokroić go w kostkę. Podajemy roztopiony ser z gotowanymi ziemniakami, wędlinami, pieczywem lub warzywami (mogą być z grilla lub marynowane).

Urządzenie kuchenne dedykowane do raclette jest bardziej praktyczne kiedy przy stole jest kilka osób i każdy ma swoją patelenkę z porcją sera. Każdy komponuje zestaw i doprawia go według własnych upodobań.

d21x3o7

Wśród "serowych" gwiazd z Francji, nie można pominąć reblochona z alpejskiego Savoie. Jest to ser, który od lat 80. jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej w tym regionie zapiekanki znanej jako Tartiflette.

Słowo la tartifla - oznaczało ziemniaki w gwarze sabaudzkiej. W oryginalnym przepisie gotowało się pokrojone w kostkę ziemniaki z cebulą, do których dorzucano co komu zostało w kuchni; ser, wędlinę, kawałek chleba i to wszystko razem zapiekało. Boczek - tak nieodłączny w przepisach na Tartiflette - dołączył później, a wraz z nim także białe wino.

Tartiflette - przepis

Czas przygotowania: około godziny
Czas pieczenia: około 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) ± 15/20 minut
Ilość: 4 osób

*Składniki: *

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie sera reblochon (standardowo opakowanie ma 450 gram)
  • 400 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule
  • Łyżka masła
  • Duży ząbek czosnku
  • 120 ml białego wina (Opcjonalne. Idealnie byłoby użyć Apremont Vin de Savoie AOC dostępne w wybranych dyskontach lub białych win z Doliny Rodanu)
  • Sól i pieprz
d21x3o7

Przygotowanie: na patelnię wrzucamy pokrojony boczek z łyżką masła, następnie dodajemy cebulę. Po 5 minutach smażenia dolewamy białe wino i dorzucamy pokrojony ząbek czosnku. Wyłączamy po kolejnych 3 minutach. Ziemniaki pokrojone w plasterki i posolone lekko podgotowujemy i dobrze odsączamy (ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie). W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy warstwę ziemniaków, na przemian z warstwą cebuli i boczku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kroimy ser (6-8 grubszych kawałków) i układamy jako wierzchnią warstwę. Możemy jeszcze dolać trochę wina. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Jeśli ktoś lubi bardzo kremową konsystencję to może podawać ze śmietaną, ewentualnie może dodać więcej sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj