Francuskie sery na zimę. Kulinarny przewodnik

Jesień i zima to najlepsza pora w roku na kremowe, intensywnie pachnące i bardziej kaloryczne niż zwykle potrawy. Tak się składa, że dania którym smaku nadają sery, są idealne, aby wzmocnić się na ciele i duszy, szczególnie kiedy szaro-buro i zimno za oknem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Francuzi, którzy w zasięgu ręki mają wybór wszystkich gatunków sera produkowanych w ich kraju, mają też swoje ulubione dodatki do poszczególnych rodzajów sera oraz sposoby ich podawania. Do niektórych serów wystarczy samo wino, innym razem sprawdzą się powidła, ale są też takie, które najlepiej smakują kiedy stają się podstawą dań międzyregionalnych.
Jednym z klasycznych przepisów "serowych" jest słynne raclette. Sycące, rozgrzewające, proste do przyrządzenia i smaczne. Jeśli jeszcze sięgniemy do tego po białe wino jak na przykład Chardonnay (z tych dojrzewających w beczce) to mamy przepis na bardzo przyjemny wieczór.

Szalenie popularny we Francji raclette wywodzi się z południa Szwajcarii gdzie pod tą nazwą jest znany od XIX wieku. Od czasu kiedy produkcja raclette przywędrowała do Francji, stanowi on dzisiaj niekwestionowany numer 1 wśród serów konsumowanych na ciepło przez Francuzów.

Raclette - oryginalny przepis

Bierzemy porcję sera raclette. Odcinamy cienką warstwę brązowej skórki i kroimy w plastry (nie za cienkie). Można też od razu kupić ser pokrojony w plastry. Umieszczamy ser w urządzeniu do raclette i podgrzewamy. Jeśli nie posiadamy tego urządzenia możemy ułożyć ser w kokilkach i wstawić na średnią półkę do piekarnika w temp. 180 stopni. Aby ser szybciej rozpuścił się, można pokroić go w kostkę. Podajemy roztopiony ser z gotowanymi ziemniakami, wędlinami, pieczywem lub warzywami (mogą być z grilla lub marynowane).

Urządzenie kuchenne dedykowane do raclette jest bardziej praktyczne kiedy przy stole jest kilka osób i każdy ma swoją patelenkę z porcją sera. Każdy komponuje zestaw i doprawia go według własnych upodobań.

Wśród "serowych" gwiazd z Francji, nie można pominąć reblochona z alpejskiego Savoie. Jest to ser, który od lat 80. jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej w tym regionie zapiekanki znanej jako Tartiflette.

Słowo la tartifla - oznaczało ziemniaki w gwarze sabaudzkiej. W oryginalnym przepisie gotowało się pokrojone w kostkę ziemniaki z cebulą, do których dorzucano co komu zostało w kuchni; ser, wędlinę, kawałek chleba i to wszystko razem zapiekało. Boczek - tak nieodłączny w przepisach na Tartiflette - dołączył później, a wraz z nim także białe wino.

Tartiflette - przepis

Czas przygotowania: około godziny
Czas pieczenia: około 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) ± 15/20 minut
Ilość: 4 osób

*Składniki: *

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie sera reblochon (standardowo opakowanie ma 450 gram)
  • 400 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule
  • Łyżka masła
  • Duży ząbek czosnku
  • 120 ml białego wina (Opcjonalne. Idealnie byłoby użyć Apremont Vin de Savoie AOC dostępne w wybranych dyskontach lub białych win z Doliny Rodanu)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie: na patelnię wrzucamy pokrojony boczek z łyżką masła, następnie dodajemy cebulę. Po 5 minutach smażenia dolewamy białe wino i dorzucamy pokrojony ząbek czosnku. Wyłączamy po kolejnych 3 minutach. Ziemniaki pokrojone w plasterki i posolone lekko podgotowujemy i dobrze odsączamy (ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie). W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy warstwę ziemniaków, na przemian z warstwą cebuli i boczku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kroimy ser (6-8 grubszych kawałków) i układamy jako wierzchnią warstwę. Możemy jeszcze dolać trochę wina. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Jeśli ktoś lubi bardzo kremową konsystencję to może podawać ze śmietaną, ewentualnie może dodać więcej sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji