Francuskie naleśniki z pomarańczami wg przepisu z 1910 r. 

Naleśniki francuskie to jedno z klasycznych dań jarskich. Przełożone słodkim nadzieniem i podsmażone będą pyszną propozycją na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Przepis prosto z bloga Leny, która testuje przepisy z ponad stuletnią tradycją.

Francuskie naleśniki z pomarańczami wg przepisu z 1910 r.Francuskie naleśniki z pomarańczami wg przepisu z 1910 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody

Pomarańczowy sos do naleśników:

  • 50 g cukru brązowego
  • 1 pomarańcza
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Składniki

  • Dodatkowo: konfitura do podania

Przepis

Mąkę, mleko, wodę oraz jajko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć swobodną i lejącą się konsystencję. Na patelni rozsmaruj odrobinę oleju. Nabieraj ciasto za pomocą chochli i rozprowadzaj okrężnym ruchem po patelni. Jak tylko zauważysz, że brzegi naleśnika zaczynają odchodzić od patelni i tworzy się tzw. koronka, a cały naleśnik zmienił już kolor, to za pomocą drewnianej łopatki przewracaj go na drugą stronę. Usmażonego naleśnika odkładaj na talerz obok, zwilż ponownie lekko patelnię olejem i smaż kolejne.

Przepis

Sparz pomarańczę wrzątkiem i otrzyj skórkę na tarce. Rozetnij pomarańczę na połówki i wyciśnij sok. Wyciśnij też sok z połówki cytryny. Cała tajemnica w przygotowaniu odpowiedniego sosu skrywa się w kolejności wykonywania następujących czynności: po pierwsze rozsyp cienką warstwę cukru na całej powierzchni patelni. Nie powinno być żadnych grudek i postaraj się, żeby cukier był rozsypany równomiernie. Teraz wstaw patelnię na mały gaz i czekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Kiedy zauważysz, że cukier już się rozpuścił, nie czekaj ani sekundy (cukier bardzo szybko się przypala) i dodaj masło, sok z pomarańczy i z cytryny, likier pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy. Zwiększ ogień i czekaj, aż sos sam się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Zamieszaj dokładnie drewnianą łopatką, a po ok. 4 minutach uzyskasz idealny sos.

Przepis

Usmażonego naleśnika posmaruj cieniutką warstwą pomarańczowej konfitury. Każdego złóż w trójkąt i układaj na patelni z gorącym sosem pomarańczowym. Smaż chwilę i po ok. 2 minutach delikatnie obróć na drugą stronę.
Zobacz także: pyszna tarta z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza