Francuskie ciasto z bananami i truskawkami

Szybkie i proste ciasto z bananami i truskawkami. Zwieńczeniem deseru jest waniliowa śmietanka.

Francuskie ciasto z bananami i truskawkamiFrancuskie ciasto z bananami i truskawkami

Składniki

  • 3 szt. bananów
  • 6 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g truskawek
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia

Śmietanka waniliowa:

  • cukier trzcinowy (może być kryształ)
  • śmietana 36 proc.
  • laska wanilii

Przepis

  • Roztopić w rondlu połowę masła. W trakcie smażenia posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Banany pokroić na kawałki i podsmażyć.
  • Roztopić drugą połowę masła. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Zrobić wgłębienie w mące i wbić do środka jajka, wlać mleko i masło.
  • Zamieszać wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do rondla z bananami i rozprowadzić je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Dodać umyte wcześniej truskawki.
  • Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C.

Śmietanka waniliowa:

  • Rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzucić je razem z cukrem do śmietany, zamieszać i spróbować.
  • Polać gorące kawałki ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się