Francuskie ciasto z bananami i truskawkami
Szybkie i proste ciasto z bananami i truskawkami. Zwieńczeniem deseru jest waniliowa śmietanka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Śmietanka waniliowa:
- cukier trzcinowy (może być kryształ)
- śmietana 36 proc.
- laska wanilii
- Roztopić w rondlu połowę masła. W trakcie smażenia posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Banany pokroić na kawałki i podsmażyć.
- Roztopić drugą połowę masła. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Zrobić wgłębienie w mące i wbić do środka jajka, wlać mleko i masło.
- Zamieszać wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do rondla z bananami i rozprowadzić je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Dodać umyte wcześniej truskawki.
- Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C.
Śmietanka waniliowa:
- Rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzucić je razem z cukrem do śmietany, zamieszać i spróbować.
- Polać gorące kawałki ciasta.
Przepis dodał użytkownik helas11
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze