Francuski przysmak w dyskoncie. Prosty przepis na pieczone kasztany

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Nie przegap promocji

Obraz
© Fotolia

Francuzi i Włosi zajadają się kasztanami. My także coraz częściej sięgamy po ten przysmak. I słusznie. Jadalne kasztany są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. śmiało mogą konkurować z orzechami włoskimi czy laskowymi. Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.

/ 6Pieczenie kasztanów w domu

Obraz
© 123RF

Aby upiec kasztany w domu, natnij na krzyż twardą skórkę od strony szpiczastego czubka. Jeśli tego nie zrobisz, wybuchną. Wysyp kasztany na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez 15 minut. Podawaj gorące. Kasztany możemy teraz kupić w Lidlu. Za 100 g zapłacimy ok. 3 zł.

/ 6Jak jeść?

Obraz
© 123RF

Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.

/ 6We włoskim stylu

Obraz
© 123RF

We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem.

/ 6Smażone kasztany

Obraz
© 123RF

Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.

/ 6Prosto z wody

Obraz
© 123RF

Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popękają łupinki. Następnie obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki