Francuski przysmak w dyskoncie. Prosty przepis na pieczone kasztany
Nie przegap promocji
Francuzi i Włosi zajadają się kasztanami. My także coraz częściej sięgamy po ten przysmak. I słusznie. Jadalne kasztany są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. śmiało mogą konkurować z orzechami włoskimi czy laskowymi. Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.
Pieczenie kasztanów w domu
Aby upiec kasztany w domu, natnij na krzyż twardą skórkę od strony szpiczastego czubka. Jeśli tego nie zrobisz, wybuchną. Wysyp kasztany na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez 15 minut. Podawaj gorące. Kasztany możemy teraz kupić w Lidlu. Za 100 g zapłacimy ok. 3 zł.
Jak jeść?
Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.
We włoskim stylu
We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem.
Smażone kasztany
Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.
Prosto z wody
Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popękają łupinki. Następnie obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.