Francuski przysmak w dyskoncie. Prosty przepis na pieczone kasztany

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Nie przegap promocji

Obraz
© Fotolia

Francuzi i Włosi zajadają się kasztanami. My także coraz częściej sięgamy po ten przysmak. I słusznie. Jadalne kasztany są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. śmiało mogą konkurować z orzechami włoskimi czy laskowymi. Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.

/ 6Pieczenie kasztanów w domu

Obraz
© 123RF

Aby upiec kasztany w domu, natnij na krzyż twardą skórkę od strony szpiczastego czubka. Jeśli tego nie zrobisz, wybuchną. Wysyp kasztany na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez 15 minut. Podawaj gorące. Kasztany możemy teraz kupić w Lidlu. Za 100 g zapłacimy ok. 3 zł.

/ 6Jak jeść?

Obraz
© 123RF

Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.

/ 6We włoskim stylu

Obraz
© 123RF

We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem.

/ 6Smażone kasztany

Obraz
© 123RF

Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.

/ 6Prosto z wody

Obraz
© 123RF

Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popękają łupinki. Następnie obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa