Francuska zapiekanka ziemniaczana. Prosta i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysł na obiad

Obraz
© 123RF

Warstwy zapiekanych ziemniaków zanurzone w kremowym sosie i roztopiony ser. Brzmi pysznie, prawda? Ziemniaki gratin, określane także jako zapiekanka delfinacka, to tradycyjne francuskie danie. Proste i tanie składniki gwarantują kulinarny sukces.

/ 5Domowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Gratin dauphinois wywodzi się z historycznej francuskiej krainy Dauphiné. Region słynął z produkcji mleka. Nic więc dziwnego, że chętnie wykorzystywano je w kuchni. Mleko lub śmietanka są również jednymi z głównych składników tego dania. Pierwsze zapiski dotyczące gratin dauphinois pochodzą z XVIII wieku.

/ 5Solo lub w towarzystwie

Obraz
© 123RF

Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.

/ 5Tanie składniki

Obraz
© 123RF

Aby przygotować tę smakowitą francuską potrawę, potrzebujesz kilku prostych składników. Ziemniaki, żółty tarty ser, masło, słodka śmietanka, czosnek, sól i pieprz. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni. Wybierz ziemniaki, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Najlepsze będą odmiany o niewielkiej zawartości skrobi. Do tego żółty ser – Gruyère, Bursztyn, Emmentaler lub inny o wyrazistym smaku.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© iStock.com

Czosnek obierz i przetnij na pół. Formę do tarty lub zapiekanek natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Opłucz je z nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem. Na dnie foremki ułóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem oraz serem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, na to przyprawy i ser. Całość zalej śmietanką. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców