Pomysł na obiad
Warstwy zapiekanych ziemniaków zanurzone w kremowym sosie i roztopiony ser. Brzmi pysznie, prawda? Ziemniaki gratin, określane także jako zapiekanka delfinacka, to tradycyjne francuskie danie. Proste i tanie składniki gwarantują kulinarny sukces.
Domowa kuchnia
Gratin dauphinois wywodzi się z historycznej francuskiej krainy Dauphiné. Region słynął z produkcji mleka. Nic więc dziwnego, że chętnie wykorzystywano je w kuchni. Mleko lub śmietanka są również jednymi z głównych składników tego dania. Pierwsze zapiski dotyczące gratin dauphinois pochodzą z XVIII wieku.
Solo lub w towarzystwie
Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.
Tanie składniki
Aby przygotować tę smakowitą francuską potrawę, potrzebujesz kilku prostych składników. Ziemniaki, żółty tarty ser, masło, słodka śmietanka, czosnek, sól i pieprz. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni. Wybierz ziemniaki, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Najlepsze będą odmiany o niewielkiej zawartości skrobi. Do tego żółty ser – Gruyère, Bursztyn, Emmentaler lub inny o wyrazistym smaku.
Sposób przygotowania
Czosnek obierz i przetnij na pół. Formę do tarty lub zapiekanek natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Opłucz je z nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem. Na dnie foremki ułóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem oraz serem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, na to przyprawy i ser. Całość zalej śmietanką. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.