Francuska zapiekanka ziemniaczana. Prosta i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysł na obiad

Obraz
© 123RF

Warstwy zapiekanych ziemniaków zanurzone w kremowym sosie i roztopiony ser. Brzmi pysznie, prawda? Ziemniaki gratin, określane także jako zapiekanka delfinacka, to tradycyjne francuskie danie. Proste i tanie składniki gwarantują kulinarny sukces.

/ 5Domowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Gratin dauphinois wywodzi się z historycznej francuskiej krainy Dauphiné. Region słynął z produkcji mleka. Nic więc dziwnego, że chętnie wykorzystywano je w kuchni. Mleko lub śmietanka są również jednymi z głównych składników tego dania. Pierwsze zapiski dotyczące gratin dauphinois pochodzą z XVIII wieku.

/ 5Solo lub w towarzystwie

Obraz
© 123RF

Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.

/ 5Tanie składniki

Obraz
© 123RF

Aby przygotować tę smakowitą francuską potrawę, potrzebujesz kilku prostych składników. Ziemniaki, żółty tarty ser, masło, słodka śmietanka, czosnek, sól i pieprz. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni. Wybierz ziemniaki, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Najlepsze będą odmiany o niewielkiej zawartości skrobi. Do tego żółty ser – Gruyère, Bursztyn, Emmentaler lub inny o wyrazistym smaku.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© iStock.com

Czosnek obierz i przetnij na pół. Formę do tarty lub zapiekanek natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Opłucz je z nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem. Na dnie foremki ułóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem oraz serem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, na to przyprawy i ser. Całość zalej śmietanką. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia