Francuska zapiekanka ziemniaczana. Prosta i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysł na obiad

Obraz
© 123RF

Warstwy zapiekanych ziemniaków zanurzone w kremowym sosie i roztopiony ser. Brzmi pysznie, prawda? Ziemniaki gratin, określane także jako zapiekanka delfinacka, to tradycyjne francuskie danie. Proste i tanie składniki gwarantują kulinarny sukces.

/ 5Domowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Gratin dauphinois wywodzi się z historycznej francuskiej krainy Dauphiné. Region słynął z produkcji mleka. Nic więc dziwnego, że chętnie wykorzystywano je w kuchni. Mleko lub śmietanka są również jednymi z głównych składników tego dania. Pierwsze zapiski dotyczące gratin dauphinois pochodzą z XVIII wieku.

/ 5Solo lub w towarzystwie

Obraz
© 123RF

Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.

/ 5Tanie składniki

Obraz
© 123RF

Aby przygotować tę smakowitą francuską potrawę, potrzebujesz kilku prostych składników. Ziemniaki, żółty tarty ser, masło, słodka śmietanka, czosnek, sól i pieprz. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni. Wybierz ziemniaki, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Najlepsze będą odmiany o niewielkiej zawartości skrobi. Do tego żółty ser – Gruyère, Bursztyn, Emmentaler lub inny o wyrazistym smaku.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© iStock.com

Czosnek obierz i przetnij na pół. Formę do tarty lub zapiekanek natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Opłucz je z nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem. Na dnie foremki ułóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem oraz serem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, na to przyprawy i ser. Całość zalej śmietanką. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa