WAŻNE
TERAZ

Prezes PSL wybrany. Był jedynym kandydatem

Foie gras - kontrowersyjny przysmak

Zwolennicy zachwalają delikatny oraz niepowtarzalny smak tego rarytasu, przeciwnicy podkreślają okrutne traktowanie gęsi i kaczek, z których wątróbek jest produkowany - foie gras to bez wątpienia jeden z najbardziej kontrowersyjnych przysmaków światowej kuchni. Wśród Polaków uchodzi za produkt dość egzotyczny. Może warto dowiedzieć się o nim trochę więcej?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

O emocjach, jakie budzi foie gras, świadczy konflikt między broniącą praw zwierząt fundacją Viva! a znaną restauratorką i gwiazdą telewizji Magdą Gessler, której ekolodzy zarzucili promowanie w swoich lokalach dań ze słynnym francuskim rarytasem.

- Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury o długości 20-30 cm, wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby - informowała w specjalnym oświadczeniu Viva!.

Zdaniem obrońców praw zwierząt ogromna ilość podawanego ptakom pokarmu powoduje niewyobrażalny ból związany nie tylko z formą karmienia, ale również z chorobą, na którą przez to cierpią.

Restauratorka nie kryła oburzenia atakiem i zapewniła, że w jej lokalach wykorzystywane jest tylko foie gras pochodzące z ekologicznej hodowli gęsi owsianej, karmionej w naturalny sposób żołędziami, kasztanami i owsem.

Magda Gessler nie jest jedynym mistrzem kuchni oskarżanym o promowanie okrutnego traktowania drobiu. Kilka tygodni temu ekologiczne stowarzyszenie L214 uderzyło w Gordona Ramseya i firmę The Ernest Soulard (słynnego producenta foie gras), która dostarcza pasztet do jego restauracji. Obrońcy zwierząt opublikowali film prezentujący fatalne warunki w jakich są hodowane kaczki i gęsi.

Protest księcia Karola

Pasztet z drobiowych wątróbek nie jest wymysłem naszych czasów. Już starożytni Egipcjanie odkryli, że gęsi szykujące się do zimowych podróży obżerają się ponad miarę, by pod skórą i w wątrobie odłożyć odpowiedni zapas tłuszczu. Wtedy też ich podroby są najsmaczniejsze. Nic dziwnego, że ówcześni mieszkańcy Egiptu rozpoczęli hodowlę gęsi, a przed ubojem tuczyli je figami, daktylami czy namoczonym chlebem. Pomysł szybko podchwycili Żydzi, którym religia zabrania spożywania tłuszczu wieprzowego. Z utuczonych gęsi przygotowywali smalec - jeden z głównych produktów lokalnej kuchni.

Przez wiele wieków pasztet wytwarzany z otłuszczonych gęsich lub kaczych wątróbek był mało rozpowszechnionym specjałem, cenionym zwłaszcza we Francji, gdzie zajadali się nim zarówno królowie, jak i wieśniacy.

Z czasem foie gras zaczęło się upowszechniać, głównie za sprawą zwiększenia obszaru hodowli gęsi, spopularyzowania kukurydzy - idealnej paszy, pozwalającej na szybkie utoczenie ptaków oraz wynalezienia metody "puszkowania" żywności.

Obecnie głównym producentem foie gras pozostaje Francja, ale duże ilości tego ekskluzywnego pasztetu wytwarzane są także na Węgrzech, w Belgii, Bułgarii, Hiszpanii i Chinach. Jednak w wielu krajach, m.in. Polsce, zabronione jest przymusowe tuczenie gęsi. Produkcji i sprzedaży foie gras zakazano w Kalifornii, a książę Karol chciał nawet odebrać tytuł królewskiego dostawcy firmie, która miała w ofercie ten specjał.

Mniej kontrowersji wzbudza metoda pozyskiwania foie gras stosowana mi.in. w Hiszpanii. Tamtejsze gęsi nie są tuczone na siłę, ale żyją na wolnych wybiegach i są dokarmiane nie tylko kukurydzą, ale także żołędziami czy figami. Jesienią ich instynkt i tak nakazuje ptakom opychanie się ponad miarę, czego efektem jest otłuszczona wątroba.

Pasztet w kuchni

Nawet jeśli nie przekonują nas argumenty ekologów, w spożywaniu foie gras warto zachować umiar, ponieważ jest to dość kaloryczny przysmak - 100 g pasztetu z gęsich wątróbek dostarcza blisko 500 kcal. Na szczęście zawiera także sporo cennych mikroelementów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu oraz witamin: A, C, B6, B12 czy kwasu foliowego.

Rarytas jest dość drogi, dlatego zasługuje na specjalne traktowanie. Raczej nie powinien być stosowany do zwykłej kanapki przygotowywanej na drugie śniadanie. Foie gras należy serwować w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąć je z lodówki na pół godziny przed spożyciem). Przed samym podaniem pasztet kroimy na plastry (chyba, że specjał ma postać musu) o grubości około centymetra, które rozkładamy na schłodzonym talerzu.

Foie gras warto jeść z grzankami, chrupiącym pieczywem (może być słodkie, np. chałka)
i dodatkiem konfitury lub chutneya (świetnie smakuje z przetworami figowymi albo agrestowymi). Unikamy podawania pasztetu z produktami ostrymi czy kwaśnymi. Dobrym towarzyszem przysmaku jest białe wino.

Za bardzo wykwintną przekąskę uchodzą plastry foie gras króciutko smażone na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), oprószone na początku małą ilością białego pieprzu, a pod koniec posolone.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty