Flaczki z boczniaków w 15 minut? Spróbuj ich wyjątkowego smaku!

Nazwy potraw kulinarnych bywają przewrotne, nierzadko wprowadzając nas w błąd. Przykładem może być kawior z bakłażana, ryba z selera czy zupa żółwiowa. Nie inaczej jest w przypadku flaczków z boczniaków. Flaki zwykle kojarzą nam się z gęstą zupą z mięsnych podrobów. Gdzie zatem miejsce dla boczniaków? Jak się okazuje, do zrobienia flaków wcale nie jest niezbędne mięso. Flaczki z boczniaków zrobisz w bardzo prosty sposób, wystarczy, że zaopatrzysz się we właściwe produkty i znajdziesz godzinę wolnego czasu. Spróbuj, a może danie to trafi na stałe do twojego menu?

Jak przygotować flaczki z boczniaków?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego boczniaki są zdrowe?

Boczniaki to nietypowe grzyby, które możemy spotkać nie tylko w lesie, ale też w parku czy w ogrodzie. Wyhodujemy je nawet na własnym balkonie. Boczniaki zwykle możemy spotkać w różnych odcieniach szarości, od popielatego do ciemnoszarego. Ich kapelusze mają kształt muszli, trzon wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną na pniach drzew liściastych, tworząc grupy.

Boczniaki słyną ze swoich właściwości leczniczych. Zawierają między innymi wysoko przyswajalne (bo aż w 70 proc.!) białko, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, oraz w związki, takie jak magnez, potas, selen, sód, fosfor, wapń czy żelazo. Dzięki ich zawartości poprawiają między innymi funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, poprawiają odporność, obniżają poziom cukru, a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Możemy przyrządzić z nich wiele potraw, a jedną z nich są flaczki z boczniaków. Jak zrobić? Przepis znajdziesz poniżej!

Jak zrobić flaczki z boczniaków - przepis

Potrzebne składniki:

0,5 kg boczniaków;
1 pietruszka;
1 marchewka;
1 cebula;
0,5 l bulionu warzywnego;
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka czubata mąki;
3 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
przyprawy: liść laurowy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

1. Boczniaki płuczemy, suszymy i kroimy na paski.

2. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka z dodatkiem oliwy i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy boczniaki i mieszamy. Smażymy kolejne 2 minuty.

3. Wlewamy bulion i zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy (bez majeranku i natki pietruszki). Gotujemy przez 5 minut.

4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Szklimy na patelni przez około 7 minut. Następnie dodajemy majeranek oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia.

5. Do gotującej się zupy dodajemy zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy.

6. Na patelnię po smażeniu cebuli wsypujemy mąkę i smażymy mieszając, aż nabierze lekko brązowej barwy. Stopniowo dolewamy wywaru z boczniaków i mieszamy do połączenia się składników.

7. Przelewamy do gotujących się boczniaków, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem i natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇