Flaczki z boczniaków w 15 minut? Spróbuj ich wyjątkowego smaku!

Nazwy potraw kulinarnych bywają przewrotne, nierzadko wprowadzając nas w błąd. Przykładem może być kawior z bakłażana, ryba z selera czy zupa żółwiowa. Nie inaczej jest w przypadku flaczków z boczniaków. Flaki zwykle kojarzą nam się z gęstą zupą z mięsnych podrobów. Gdzie zatem miejsce dla boczniaków? Jak się okazuje, do zrobienia flaków wcale nie jest niezbędne mięso. Flaczki z boczniaków zrobisz w bardzo prosty sposób, wystarczy, że zaopatrzysz się we właściwe produkty i znajdziesz godzinę wolnego czasu. Spróbuj, a może danie to trafi na stałe do twojego menu?

Jak przygotować flaczki z boczniaków?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego boczniaki są zdrowe?

Boczniaki to nietypowe grzyby, które możemy spotkać nie tylko w lesie, ale też w parku czy w ogrodzie. Wyhodujemy je nawet na własnym balkonie. Boczniaki zwykle możemy spotkać w różnych odcieniach szarości, od popielatego do ciemnoszarego. Ich kapelusze mają kształt muszli, trzon wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną na pniach drzew liściastych, tworząc grupy.

Boczniaki słyną ze swoich właściwości leczniczych. Zawierają między innymi wysoko przyswajalne (bo aż w 70 proc.!) białko, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, oraz w związki, takie jak magnez, potas, selen, sód, fosfor, wapń czy żelazo. Dzięki ich zawartości poprawiają między innymi funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, poprawiają odporność, obniżają poziom cukru, a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Możemy przyrządzić z nich wiele potraw, a jedną z nich są flaczki z boczniaków. Jak zrobić? Przepis znajdziesz poniżej!

Jak zrobić flaczki z boczniaków - przepis

Potrzebne składniki:

0,5 kg boczniaków;
1 pietruszka;
1 marchewka;
1 cebula;
0,5 l bulionu warzywnego;
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka czubata mąki;
3 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
przyprawy: liść laurowy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

1. Boczniaki płuczemy, suszymy i kroimy na paski.

2. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka z dodatkiem oliwy i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy boczniaki i mieszamy. Smażymy kolejne 2 minuty.

3. Wlewamy bulion i zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy (bez majeranku i natki pietruszki). Gotujemy przez 5 minut.

4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Szklimy na patelni przez około 7 minut. Następnie dodajemy majeranek oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia.

5. Do gotującej się zupy dodajemy zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy.

6. Na patelnię po smażeniu cebuli wsypujemy mąkę i smażymy mieszając, aż nabierze lekko brązowej barwy. Stopniowo dolewamy wywaru z boczniaków i mieszamy do połączenia się składników.

7. Przelewamy do gotujących się boczniaków, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem i natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy