Flaczki z boczniaków w 15 minut? Spróbuj ich wyjątkowego smaku!

Nazwy potraw kulinarnych bywają przewrotne, nierzadko wprowadzając nas w błąd. Przykładem może być kawior z bakłażana, ryba z selera czy zupa żółwiowa. Nie inaczej jest w przypadku flaczków z boczniaków. Flaki zwykle kojarzą nam się z gęstą zupą z mięsnych podrobów. Gdzie zatem miejsce dla boczniaków? Jak się okazuje, do zrobienia flaków wcale nie jest niezbędne mięso. Flaczki z boczniaków zrobisz w bardzo prosty sposób, wystarczy, że zaopatrzysz się we właściwe produkty i znajdziesz godzinę wolnego czasu. Spróbuj, a może danie to trafi na stałe do twojego menu?

Jak przygotować flaczki z boczniaków?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego boczniaki są zdrowe?

Boczniaki to nietypowe grzyby, które możemy spotkać nie tylko w lesie, ale też w parku czy w ogrodzie. Wyhodujemy je nawet na własnym balkonie. Boczniaki zwykle możemy spotkać w różnych odcieniach szarości, od popielatego do ciemnoszarego. Ich kapelusze mają kształt muszli, trzon wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną na pniach drzew liściastych, tworząc grupy.

Boczniaki słyną ze swoich właściwości leczniczych. Zawierają między innymi wysoko przyswajalne (bo aż w 70 proc.!) białko, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C, oraz w związki, takie jak magnez, potas, selen, sód, fosfor, wapń czy żelazo. Dzięki ich zawartości poprawiają między innymi funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, poprawiają odporność, obniżają poziom cukru, a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Możemy przyrządzić z nich wiele potraw, a jedną z nich są flaczki z boczniaków. Jak zrobić? Przepis znajdziesz poniżej!

Jak zrobić flaczki z boczniaków - przepis

Potrzebne składniki:

0,5 kg boczniaków;
1 pietruszka;
1 marchewka;
1 cebula;
0,5 l bulionu warzywnego;
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka czubata mąki;
3 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
przyprawy: liść laurowy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

1. Boczniaki płuczemy, suszymy i kroimy na paski.

2. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka z dodatkiem oliwy i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy boczniaki i mieszamy. Smażymy kolejne 2 minuty.

3. Wlewamy bulion i zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy (bez majeranku i natki pietruszki). Gotujemy przez 5 minut.

4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Szklimy na patelni przez około 7 minut. Następnie dodajemy majeranek oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia.

5. Do gotującej się zupy dodajemy zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy.

6. Na patelnię po smażeniu cebuli wsypujemy mąkę i smażymy mieszając, aż nabierze lekko brązowej barwy. Stopniowo dolewamy wywaru z boczniaków i mieszamy do połączenia się składników.

7. Przelewamy do gotujących się boczniaków, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem i natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie