Fish and chips - narodowy przysmak Brytyjczyków

Kryzys kryzysem i nie każdego stać na stołowanie się w restauracjach, jednak z pewnością Brytyjczycy zadbają, aby bary serwujące ryby z frytkami miały pełno roboty. Przez ostatnie 150 lat wiele się zmieniło - oprócz jednego: tradycyjny dorsz i frytki są nadal najbardziej popularnym jedzeniem na wynos dla milionów ludzi.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

fot. f10n4/CC

Kryzys kryzysem i nie każdego stać na stołowanie się w restauracjach, jednak z pewnością Brytyjczycy zadbają, aby bary serwujące ryby z frytkami miały pełno roboty. Przez ostatnie 150 lat wiele się zmieniło - oprócz jednego: tradycyjny dorsz i frytki są nadal najbardziej popularnym jedzeniem na wynos dla milionów ludzi

Smażone na głębokim oleju filety z dorsza (wykorzystuje się także łupacza) w panierce z frytkami są zwykle kojarzone z Wyspami Brytyjskimi, jednak popularność tego dania obejmuje również tereny dawnych kolonii imperium.

Sto pięćdziesiąt lat tradycji

Początki fish and chips wiążą się z rozwojem połowów trawlerowych na Morzu Północnym w drugiej połowie XIX wieku. Nie bez znaczenia był też gwałtowny wzrost liczby ludności. Zgodnie z ustaleniami uczonego z Uniwersytetu De Montfort, danie to stanowi mieszaninę kuchennych wpływów z Francji (frytki) i tradycji żydowskich emigrantów (dania rybne).

Pierwszy sklep oferujący fish and chips otworzył w Londynie Joseph Malin w 1860 roku. W Szkocji i Irlandii rolę pionierów w popularyzacji nowego dania odegrali włoscy emigranci. Do dzisiaj wiele sieci oferujących ryby z frytkami ma nazwę wskazującą na włoskie pochodzenie, np. Pias czy LAlba d`Oro.

Kariera wojenna

Istnieją pewne różnice w przygotowaniu tego przysmaku. I tak na południu Anglii rybę smaży się ze skórą, pozostawiając ości, podczas gdy na północy i w Szkocji filet jest pozbawiony skóry i ości. Większość Brytyjczyków używa soli i octu winnego bądź cebulowego jako przyprawy, jednak część Szkotów woli sos brązowy, a Kanadyjczycy zwykle wykorzystują sos tatarski.

Dość długo to popularne danie było nazywane „śmierdzącym zajęciem" ze względu na przykry zapach, jaki wydzielał się podczas smażenia. Nie bez znaczenia było to, że fish and chips, jako ulubione danie klasy pracującej, budziły niesmak wśród wyższych warstw społeczeństwa.

Ten stygmat zaczął zanikać w latach 20. i 30. ubiegłego wieku, jednak przełom w świadomości dokonał się podczas II wojny światowej. Tanie i łatwe w przygotowaniu danie było w sam raz na ciężkie, wojenne czasy. Należy dodać, że fish and chips były w tym czasie jednym z niewielu towarów, który nie podlegał racjonowaniu.

Zapakowane w wiadomości

Opakowanie, które stanowiła gazeta, to kolejny element wyróżniający rybę z frytkami. Smakosze twierdzili, że gazeta wchłania nadmiar tłuszczu oraz pozwala potrawie zachować oryginalny aromat.

Niestety, ze względów higienicznych pod koniec lat 70. XX wieku zakazano używania gazet do pakowania, które jednak gdzieniegdzie stosowano dalej (np. w Irlandii Północnej twierdzi się, że tusz i papier nie stanowią już zagrożenia).
Obecnie wykorzystuje się pudełka polistyrenowe, a całość obwija się gazetą. Jako ciekawostkę, można dodać, że w Hong-Kongu specjalnie importuje się stare angielskie gazety, aby nadać pozór oryginalności serwowanym fish and chips.

Na koniec jeszcze krótka refleksja o tym, jak miło by było zamówić np. pierogi zawinięte w „Gościa Niedzielnego" bądź „Trybunę" (w zależności od poglądów politycznych kupującego). Oprócz posiłku można jeszcze poczytać...

Artur Olejniczak

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki