Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa

Fińska kuchnia jest bardzo prosta. Opiera się przede wszystkim na składnikach, które są łatwo dostępne w tamtej części Europy, czyli na rybach, dziczyźnie, grzybach czy owocach leśnych. Do posiłku podaje się często marynowane warzywa. Nie znajdziemy w niej wiele przypraw, ale soli i pieprzu nie może zabraknąć. Ważnym składnikiem jest też chleb pełnoziarnisty. Chleb stał się bazą do przygotowania pysznej zapiekanki.

Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwaProsty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 ml jasnego piwa
  • ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału
  • 1 średni kalafior
  • 150 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło.
  • Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne.
  • Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami.
  • Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę