Filet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagami

Szukacie pomysłu na elegancki, ale prosty w przygotowaniu obiad? Proponujemy łososia z młodymi ziemniaczkami, szparagami i aromatycznym sosem szafranowym. Palce lizać!

Filet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagamiFilet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagami

Składniki

  • filet z łososia świeży - 900 g
  • młode ziemniaki - 800 g
  • szparagi zielone - 800 g
  • śmietanka 30 proc. - 250 ml
  • białe wino - 250 ml
  • brandy - 60 ml
  • mąka - 150 g
  • masło - 250 g
  • szafran nitki, rozmaryn, koperek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • bulion warzywny - 500 ml
  • olej do smażenia - 150 ml
  • proszek do pieczenia - 7 g

Przepis

  • Szparagi skrócić do 1/3 długości. Pokroić papryczkę chili w cienkie paski i czosnek w talarki.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać chilli, czosnek i szparagi. Smażyć na małym ogniu do miękkości (ok. 15 min).
  • Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietankę, koperek. Doprawić do smaku solą. Ozdobić cienko pokrojonym podsmażonym porem i zblanszowanym plastrem marchwi.
  • Mąkę, wodę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą.
  • Łososia opłukać, usunąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Filety z ryby obtoczyć w przygotowanym cieście. Usmażyć na oleju.
  • Bulion zagotować, dolać wino i brandy. Gotować przez ok. 10 minut. Dolać śmietankę, masło i szafran. Gotować ok 10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie