Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym

Filet z indyka wypełniony pysznym farszem z pistacjami, podany z sosem żurawinowym podbije kubki smakowe wszystkich domowników i gości. Sprawdzony przepis prosto od "Igraszki Losu".

Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowymFilet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
Gosia Niewiadomska

Nadzienie:

  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • 2/3 szklanki pistacji
  • 1 jajko
  • okruchy z 1 czerstwej bułki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Sos żurawinowy:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przepis

Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione, ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło.

Przepis

Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut, aż owoce zmiękną. Następnie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso kroimy w plasterki, serwujemy z gorącym sosem i np. ziemniaczkami puree.
Zobacz także: chmurka z jajka na kanapkę

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia