Fasolka po bretońsku. Rozgrzewająca i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Fasola to źródło białka

Obraz
© 123RF

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

/ 5Wartości odżywcze fasoli

Obraz
© Fotolia

Fasola to przede wszystkim doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także dużo błonnika i witamin z grupy B. W fasoli znajdziemy również żelazo, magnez i korzystnie wpływającą na pamięć lecytynę.

/ 5Fasola jest ciężkostrawna

Obraz
© 123RF

Należy pamiętać również, że fasola jest ciężkostrawna i powoduje kłopotliwe wzdęcia. Aby tego uniknąć, należy moczyć fasolę przez 8 godzin w zimnej wodzie lub dwukrotnie ugotować. Warto również doprawić danie kminkiem i majerankiem.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Jesienią i zimą warto przygotować fasolkę po bretońsku. To sycące i rozgrzewające danie świetnie sprawdzi się na obiad i późną kolację.

/ 5Fasolka po bretońsku – przepis

Obraz
© 123RF
  • 400 g fasoli, najlepiej Jasia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie

Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 8 godzin. Dodajemy majeranek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 2 godziny. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne