Fasolka po bretońsku. Rozgrzewająca i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Fasola to źródło białka

Obraz
© 123RF

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

/ 5Wartości odżywcze fasoli

Obraz
© Fotolia

Fasola to przede wszystkim doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także dużo błonnika i witamin z grupy B. W fasoli znajdziemy również żelazo, magnez i korzystnie wpływającą na pamięć lecytynę.

/ 5Fasola jest ciężkostrawna

Obraz
© 123RF

Należy pamiętać również, że fasola jest ciężkostrawna i powoduje kłopotliwe wzdęcia. Aby tego uniknąć, należy moczyć fasolę przez 8 godzin w zimnej wodzie lub dwukrotnie ugotować. Warto również doprawić danie kminkiem i majerankiem.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Jesienią i zimą warto przygotować fasolkę po bretońsku. To sycące i rozgrzewające danie świetnie sprawdzi się na obiad i późną kolację.

/ 5Fasolka po bretońsku – przepis

Obraz
© 123RF
  • 400 g fasoli, najlepiej Jasia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie

Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 8 godzin. Dodajemy majeranek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 2 godziny. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz