Fasolka po bretońsku. Rozgrzewająca i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Fasola to źródło białka

Obraz
© 123RF

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

/ 5Wartości odżywcze fasoli

Obraz
© Fotolia

Fasola to przede wszystkim doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także dużo błonnika i witamin z grupy B. W fasoli znajdziemy również żelazo, magnez i korzystnie wpływającą na pamięć lecytynę.

/ 5Fasola jest ciężkostrawna

Obraz
© 123RF

Należy pamiętać również, że fasola jest ciężkostrawna i powoduje kłopotliwe wzdęcia. Aby tego uniknąć, należy moczyć fasolę przez 8 godzin w zimnej wodzie lub dwukrotnie ugotować. Warto również doprawić danie kminkiem i majerankiem.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Jesienią i zimą warto przygotować fasolkę po bretońsku. To sycące i rozgrzewające danie świetnie sprawdzi się na obiad i późną kolację.

/ 5Fasolka po bretońsku – przepis

Obraz
© 123RF
  • 400 g fasoli, najlepiej Jasia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie

Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 8 godzin. Dodajemy majeranek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 2 godziny. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce