Fasolka po bretońsku. Rozgrzewająca i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Fasola to źródło białka

Obraz
© 123RF

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

/ 5Wartości odżywcze fasoli

Obraz
© Fotolia

Fasola to przede wszystkim doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także dużo błonnika i witamin z grupy B. W fasoli znajdziemy również żelazo, magnez i korzystnie wpływającą na pamięć lecytynę.

/ 5Fasola jest ciężkostrawna

Obraz
© 123RF

Należy pamiętać również, że fasola jest ciężkostrawna i powoduje kłopotliwe wzdęcia. Aby tego uniknąć, należy moczyć fasolę przez 8 godzin w zimnej wodzie lub dwukrotnie ugotować. Warto również doprawić danie kminkiem i majerankiem.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Jesienią i zimą warto przygotować fasolkę po bretońsku. To sycące i rozgrzewające danie świetnie sprawdzi się na obiad i późną kolację.

/ 5Fasolka po bretońsku – przepis

Obraz
© 123RF
  • 400 g fasoli, najlepiej Jasia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie

Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 8 godzin. Dodajemy majeranek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 2 godziny. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają