Fasolka po bretońsku. Rozgrzewająca i pyszna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Fasola to źródło białka

Obraz
© 123RF

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

/ 5Wartości odżywcze fasoli

Obraz
© Fotolia

Fasola to przede wszystkim doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także dużo błonnika i witamin z grupy B. W fasoli znajdziemy również żelazo, magnez i korzystnie wpływającą na pamięć lecytynę.

/ 5Fasola jest ciężkostrawna

Obraz
© 123RF

Należy pamiętać również, że fasola jest ciężkostrawna i powoduje kłopotliwe wzdęcia. Aby tego uniknąć, należy moczyć fasolę przez 8 godzin w zimnej wodzie lub dwukrotnie ugotować. Warto również doprawić danie kminkiem i majerankiem.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© 123RF

Jesienią i zimą warto przygotować fasolkę po bretońsku. To sycące i rozgrzewające danie świetnie sprawdzi się na obiad i późną kolację.

/ 5Fasolka po bretońsku – przepis

Obraz
© 123RF
  • 400 g fasoli, najlepiej Jasia
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie

Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 8 godzin. Dodajemy majeranek oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 2 godziny. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia