Farfalle z warzywnym spaghetti i sadzonym jajkiem
- 150 g makaronu typu Farfalle z Lubelli
- 2 kurze jajka
- 1 średnia cukinia
- po pół z dużych papryk (czerwonej, zielonej, żółtej)
- 2 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy wg uznania: estragon w proszku, sól morska i pieprz czarny - świeżo mielone
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu, płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy.
Warzywa porządnie myjemy i osuszamy.
Cukinie kroimy w długie cienkie paseczki (za pomocą specjalnego nożyka)
Papryki również w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, papryki i pekinkę, oprószamy solą, pieprzem oraz estragonem. Smażymy mieszając do lekkiej chrupkości warzyw.
W tym czasie jak warzywa się smażą na drugiej patelni przygotowujemy jajko sadzone, które lekko posypujemy natką pietruszki.
Na talerze wykładamy po porcji makaronu, na makaron warzywne spaghetti, a na nie jajo sadzone, posypujemy listkami natki pietruszki i podajemy.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik evita0007
Podziel się opinią
Komentarze