Ewa Wachowicz: Polskie pomidory latem. Dlaczego warto je jeść i co oryginalnego można z nich zrobić?

Kiedy, jak nie teraz, w letnim sezonie, zajadać się pomidorami? Dojrzewające w słońcu, zerwane prosto z krzaka, smakują znakomicie i są bardzo zdrowe. Możemy jeść je solo z odrobioną soli, dodawać do sałatek, zup, czy też kroić w plastry i kłaść na kanapkę. Co oryginalnego można zrobić z pomidorów i czy pomidor to w końcu owoc, czy też warzywo? Na te i inne pytania postaram się znaleźć odpowiedź poniżej.

Ewa Wachowicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Pomidory – latem najlepiej (i najsmaczniej!) stawiać na te hodowane w Polsce

Najlepsze pomidory to oczywiście te z naszego własnego ogródka. Jeśli nie mamy możliwości, by je uprawiać, to zachęcam do kupowania tych ze sprawdzonego źródła. Z całego serca polecam wam polskie produkty. Nie tylko ze względu na dbałość o narodową gospodarkę, ale też fakt, że te zza granicy – ze względu na transport- zrywane są jeszcze jako niedojrzałe. Wiadomo przecież, że najlepsze są te dojrzewające na krzaku.

Kiedyś sadziłam je w swoim ogrodzie, ale ze względu na brak czasu zrezygnowałam z uprawy. Obecnie mam jedynie kilka sztuk pomidorków koktajlowych w doniczce. Jeśli chodzi o te klasyczne, to kupuję je od znajomych, którzy prowadzą eko uprawy. Tak, jak wspominałam, pomidory świetnie smakują “na surowo”, ale można z nich przygotować przepyszne przetwory. Poniżej znajdziecie przepisy na: domowy przecier oraz kiszone pomidory.

Produkty, które źle przechowujesz

Przecier pomidorowy

Pomidory pozbawiam skórki, przepuszczam przez "przecierak" do pomidorów (można kupić takie urządzenie w sklepach AGD, możecie też przetrzeć przez sito). Chodzi o uzyskanie "pulpy pomidorowej", którą gotuję, a następnie rozlewam do słoików i pasteryzuję. Zimą jest to gotowa podstawa zupy lub sosu pomidorowego np. do spagetti.

Kiszone pomidory

Wkładam do 2-litrowego słoika pomidory (różne odmiany: malinowe, zwykłe, tygrysie koktajlowe) dorzucam cztery ząbki czosnku, kawałek chrzanu, łyżeczkę ziaren gorczycy i gałązkę kopru. Zalewam solanką (30g soli na litr wody) i odstawiam na kilka dni bez zamknięcia. Dopiero po tym czasie zakręcam słoik i przechowuję w lodówce.

Kiszone pomidory
© Archiwum prywatne

Ukiszone pomidory dodaję do sałatek lub do dań mięsnych zamiast surówek.

Ten sposób przerabiania pomidorów w Polsce jest mało znany, za to od dawna pomidory kisi się na Ukrainie. Tam przetwory robi się w beczkach. Nasi sąsiedzi dodają je do sałatek, ale też kładą na kanapkę, a nawet robią nietypową zupę pomidorową. Polecam spróbować!

W swojej kuchni używam też suszonych pomidorów (najczęściej tych w zalewie), ale te kupuję już w sklepie, nie robię ich samodzielnie.

Pomidory
© Archiwum prywatne

Owoc czy warzywo? Pomidor (nie)jedno ma imię

Niektórzy klasyfikują pomidora jako owoc, inni jako warzywo. Warto zdawać sobie sprawę, że z punktu widzenia botaniki pomidor to... mięsista jagoda, a więc owoc. Należy jednak zauważyć, że posiada on bardzo niską zawartość cukru, więc zalicza się go do warzyw. Bez względu jednak na klasyfikację i nazewnictwo, pomidor jest smaczny, bardzo zdrowy i niskokaloryczny, a więc polecany tym, którzy dbają o linię.

Pomidory są bogate w witaminy, minerały, ale też błonnik. Warto włączyć je do swojej diety także ze względu na wysoką zawartość potasu i likopenu. To substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym. Ich regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału serca. Co więcej pozytywnie wpływają na trawienie i wzmacniają odporność.

Pomidory
© Archiwum prywatne

To jeszcze nie koniec ich zalet! Dobra wiadomość dla tych, którzy są zwolennikami przetworzonych pomidorów. Nie tylko nie tracą one swoich cennych właściwości, ale - przykładowo w suszonych pomidorach – znajdziemy nawet więcej błonnika i potasu, niż w tych surowych. Jeśli więc je lubicie, to śmiało włączcie je do swojej diety i wzbogacajcie nimi ulubione potrawy. Nie zapominajcie, że pomidory, w każdej możliwej odsłonie, to też świetna przystawka. Powinny one być jedzone zarówno przez dorosłych, jak i tych najmłodszych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć