WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Ewa Wachowicz: Jakie śniadanie wybrać? Po polsku jest naprawdę smacznie, ciekawie i zdrowo

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc zadbać o to, by składało się z wartościowych produktów i było jedzone bez pośpiechu. Dużą popularnością cieszy się śniadanie angielskie, ale nie zapominajmy o tym, że polskie jest równie smaczne. Co wchodzi w jego skład i dlaczego warto się nim delektować? Podpowiem.

Jakie śniadanie wybrać? Po polsku jest naprawdę smacznie, ciekawie i zdrowo
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jajecznica na pierwszym miejscu. Jest bardzo smaczna i dodaje energii

Mówiąc o polskim śniadaniu, zwykle myślimy o jajecznicy. I słusznie! Jest pożywna, dodaje energii i smakuje doskonale. Zwłaszcza, że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do niej boczek i pomidory, a jeszcze inni na przykład grzyby. W moim rodzinnym domu często się to praktykowało. Chodziliśmy do lasu zbierać grzyby, a później, podsmażone na maśle, dodawaliśmy do jajecznicy. Coś pysznego!

Oczywiście jajecznica to nie wszystko. Jajka serwować można na wiele różnych sposobów. Na miękko - z rozpływającym się żółtkiem i odrobiną soli albo na twardo. Ci, którzy mają nieco więcej czasu, mogą też pokusić się o przygotowanie jajek po wiedeńsku.

Obowiązkową pozycją jest również chleb. Polskie pieczywo jest naprawdę dobrej jakości. Do tego wybór różnego rodzaju wędlin, serów i warzyw. Na stole nie brakuje też opcji dla tych, którzy uwielbiają słodycze. Domowej roboty powidła i dżemy, w połączeniu z kawałkiem bagietki albo croissantem, smakują doskonale! Napoje - w większości krajów wygląda to podobnie. Tak i w Polsce. znajdziemy herbatę oraz kawę. Do tego soki i woda.

Zobacz też: Najlepsze francuskie desery

Mówiąc o polskim śniadaniu warto też skupić się na tym typowo krakowskim. Nikogo nie zdziwi fakt, że na pierwszy plan wysuwa się tutaj obwarzanek! Posiłek ten serwowany jest w wielu krakowskich restauracjach, w tym oczywiście w mojej.

Jeśli o mnie chodzi, to zawsze staram się znaleźć czas na to, by spokojnie zjeść śniadanie. Wolę obudzić się odpowiednio wcześnie i cieszyć posiłkiem, najlepiej z bliskimi. To naprawdę ważne i pozwala dobrze zacząć dzień. Oczywiście dbam też o to, by produkty, które zjadamy, były dobrej jakości. Ekologiczne jajka oraz swojskie szynki to podstawa!
Warto docenić polskie śniadanie, bo ma wiele do zaoferowania, a poza tym jest bardzo zdrowe. Jak wiecie, uwielbiam eksperymentować kulinarnie, dlatego też poniżej znajdziecie przepis na jajecznicę, ale.. w bułce!

*Niezbędne składniki: *

  • 1 bagietka
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • szczypiorek do dekoracji
Obraz
© Archiwum prywatne

Opis przygotowania: masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę. Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą). Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Śniadanie angielskie, włoskie, a może greckie? Warto eksperymentować!

Jednym z najbardziej popularnych jest bez wątpienia śniadanie angielskie. Jajka sadzone, bekon, grzanki oraz fasolki w sosie pomidorowym. Nie należy ono do najlżejszych, ale od czasu do czasu zdecydowanie warto zafundować sobie taki posiłek. Śniadania "śródziemnomorskie", na przykład greckie, też zasługują na uwagę, ponieważ składają się przede wszystkim ze świeżych warzyw, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. O ile w Grecji lub we Włoszech łatwo dostać świeże warzywa i owoce niemal przez cały rok, o tyle w Polsce nie jest to możliwe. Oczywiście można samodzielnie stworzyć śniadanie greckie, włoskie albo portugalskie, ale najlepiej robić to wtedy, gdy w Polsce panuje sezon na świeże warzywa. Oliwki, dobrej jakości, kupimy w sklepie spożywczym, ale w przypadku pomidorów, ogórków czy papryki - proponuję poczekać, aż nadejdzie lato.

To, jakie wybierzecie śniadanie, zależy od waszych preferencji. Może być po polsku, na słodko, a nawet w tajskim wydaniu. Warto eksperymentować! Zwracajcie jednak uwagę na jakość produktów, które wykorzystujecie do tworzenia tego posiłku. Pamiętajcie też o tym, że warto wstać kilka minut wcześniej i cieszyć się śniadaniem jedzonym po prostu... w spokoju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia