Ewa Wachowicz: Jakie śniadanie wybrać? Po polsku jest naprawdę smacznie, ciekawie i zdrowo
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc zadbać o to, by składało się z wartościowych produktów i było jedzone bez pośpiechu. Dużą popularnością cieszy się śniadanie angielskie, ale nie zapominajmy o tym, że polskie jest równie smaczne. Co wchodzi w jego skład i dlaczego warto się nim delektować? Podpowiem.
Jajecznica na pierwszym miejscu. Jest bardzo smaczna i dodaje energii
Mówiąc o polskim śniadaniu, zwykle myślimy o jajecznicy. I słusznie! Jest pożywna, dodaje energii i smakuje doskonale. Zwłaszcza, że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do niej boczek i pomidory, a jeszcze inni na przykład grzyby. W moim rodzinnym domu często się to praktykowało. Chodziliśmy do lasu zbierać grzyby, a później, podsmażone na maśle, dodawaliśmy do jajecznicy. Coś pysznego!
Oczywiście jajecznica to nie wszystko. Jajka serwować można na wiele różnych sposobów. Na miękko - z rozpływającym się żółtkiem i odrobiną soli albo na twardo. Ci, którzy mają nieco więcej czasu, mogą też pokusić się o przygotowanie jajek po wiedeńsku.
Obowiązkową pozycją jest również chleb. Polskie pieczywo jest naprawdę dobrej jakości. Do tego wybór różnego rodzaju wędlin, serów i warzyw. Na stole nie brakuje też opcji dla tych, którzy uwielbiają słodycze. Domowej roboty powidła i dżemy, w połączeniu z kawałkiem bagietki albo croissantem, smakują doskonale! Napoje - w większości krajów wygląda to podobnie. Tak i w Polsce. znajdziemy herbatę oraz kawę. Do tego soki i woda.
Zobacz też: Najlepsze francuskie desery
Mówiąc o polskim śniadaniu warto też skupić się na tym typowo krakowskim. Nikogo nie zdziwi fakt, że na pierwszy plan wysuwa się tutaj obwarzanek! Posiłek ten serwowany jest w wielu krakowskich restauracjach, w tym oczywiście w mojej.
Jeśli o mnie chodzi, to zawsze staram się znaleźć czas na to, by spokojnie zjeść śniadanie. Wolę obudzić się odpowiednio wcześnie i cieszyć posiłkiem, najlepiej z bliskimi. To naprawdę ważne i pozwala dobrze zacząć dzień. Oczywiście dbam też o to, by produkty, które zjadamy, były dobrej jakości. Ekologiczne jajka oraz swojskie szynki to podstawa!
Warto docenić polskie śniadanie, bo ma wiele do zaoferowania, a poza tym jest bardzo zdrowe. Jak wiecie, uwielbiam eksperymentować kulinarnie, dlatego też poniżej znajdziecie przepis na jajecznicę, ale.. w bułce!
*Niezbędne składniki: *
- 1 bagietka
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki konserwowej
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- kawałek sera żółtego
- szczypiorek do dekoracji
Opis przygotowania: masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę. Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą). Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Śniadanie angielskie, włoskie, a może greckie? Warto eksperymentować!
Jednym z najbardziej popularnych jest bez wątpienia śniadanie angielskie. Jajka sadzone, bekon, grzanki oraz fasolki w sosie pomidorowym. Nie należy ono do najlżejszych, ale od czasu do czasu zdecydowanie warto zafundować sobie taki posiłek. Śniadania "śródziemnomorskie", na przykład greckie, też zasługują na uwagę, ponieważ składają się przede wszystkim ze świeżych warzyw, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. O ile w Grecji lub we Włoszech łatwo dostać świeże warzywa i owoce niemal przez cały rok, o tyle w Polsce nie jest to możliwe. Oczywiście można samodzielnie stworzyć śniadanie greckie, włoskie albo portugalskie, ale najlepiej robić to wtedy, gdy w Polsce panuje sezon na świeże warzywa. Oliwki, dobrej jakości, kupimy w sklepie spożywczym, ale w przypadku pomidorów, ogórków czy papryki - proponuję poczekać, aż nadejdzie lato.
To, jakie wybierzecie śniadanie, zależy od waszych preferencji. Może być po polsku, na słodko, a nawet w tajskim wydaniu. Warto eksperymentować! Zwracajcie jednak uwagę na jakość produktów, które wykorzystujecie do tworzenia tego posiłku. Pamiętajcie też o tym, że warto wstać kilka minut wcześniej i cieszyć się śniadaniem jedzonym po prostu... w spokoju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl