Ewa Wachowicz: Jak się odżywiać, by wzmocnić odporność w trudnym czasie?

Nastał bardzo dziwny czas, w którym szczególnie musimy skupić się na swoim zdrowiu. Jeśli chcemy cieszyć się dobrą odpornością, to niezwykle istotna jest nasza dieta. Na pewno znacie powiedzenie, że "jesteśmy tym, co jemy". Warto się nad tym zastanowić i zweryfikować swoje nawyki żywieniowe. Z przyjemnością wam w tym pomogę.

Ewa Wachowicz radzi, co jeść, by być zdrowym
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jeść zdrowo. Co to właściwie oznacza?

Wiele osób słusznie twierdzi, że jedzenie zdrowo, to włączanie do swojego jadłospisu wartościowych produktów. Zdecydowanie tak, ale to też sztuka eliminacji. W praktyce oznacza to, że musimy wystrzegać się tego, co może nam szkodzić. Mam na myśli słodycze oraz wszystko, co zawiera biały cukier. Destrukcyjnie wpływa on na nasz organizm, ale znacząco też obniża odporność.

Jeśli macie ochotę na słodycze (uwierzcie mi, znam to bardzo dobrze!) to zjedzcie coś zdrowego. Sprawdzi się na przykład domowej roboty granola albo też deser na bazie kaszy jaglanej. Dodaje energii, nasyca i jest zdrowy.

Zobacz też: Pyszna kasza coix

Poniżej znajdziecie na niego przepis i nieco więcej informacji o tym produkcie.

Deser na bazie kaszy jaglanej z jabłkami

Składniki:
● 1 szklanka kaszy jaglanej
● szczypta soli
● 1 łyżka masła
● 4 jabłka
● 2 łyżeczki cynamonu
● 4 łyżeczki cukru brązowego
● konfitura z czarnej porzeczki
● płatki migdałów

Opis przygotowania: kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać. Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło.

Kasza dobra w każdej postaci. Stawiaj na gryczaną i jaglaną

Kasza to perfekcyjna alternatywa dla makaronu. Co więcej, można serwować ją na wiele różnych sposobów. Zarówno na słodko, jak widzicie w przepisie powyżej, ale też na słono. Może być dodatkiem do drugiego dania albo samodzielną potrawą, jeśli dodamy do niej pesto. Najbardziej lubię to z czosnku niedźwiedziego - jest bardzo zdrowy, smaczny i aromatyczny, ale sprawdzi się też taki na bazie bazylii czy pietruszki.

W przypadku kasz najlepiej postawić na gryczaną albo właśnie jaglaną, bo mają najwięcej wartości odżywczych. Mało skrobi, a dużo przyswajalnego białka. Do tego witaminy z grupy B, miedź i żelazo. To też produkty bezglutenowe.

Obraz
© Archiwum prywatne

Poniżej znajdziecie kolejny przepis na bazie kaszy, ale tym razem gryczanej i w wersji wytrawnej.

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki:
● 350 g kaszy gryczanej
● 150 g boczku wędzonego
● 5 rzodkiewek
● 2 łodyżki selera naciowego
● 1 słoik czosnku w oliwie
● 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
● 2 szalotki
● 1 garść natki pietruszki
● sól
● pieprz

Opis przygotowania: kaszę ugotować i wystudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory, rzodkiewki i łodyżki selera na kawałki, szalotki w półplasterki. Wymieszać z kaszą. Dodać czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki. Zamiast pietruszki można dodać kolendrę, wtedy sałatka nabierze bardziej orientalnego smaku.

Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa

… zwłaszcza, że w tym momencie na straganach (ale też w naszych ogrodach) pojawiają się nowalijki. Najlepiej smakują surowe i świeże na kanapce z ciemnego pieczywa. Typowe wiosenno-letnie kanapki to takie, na których znajdują się plasterki jajka, swojska szynka, rzodkiewka i szczypiorek. Pyszności, a do tego bardzo zdrowe.

Sprawdzą się też warzywne zupy. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaj zupy krem. Tak naprawdę można do nich dodać takie warzywa i przyprawy, jakie lubimy najbardziej. Nie zapominajmy o takich, jak kurkuma, czosnek czy imbir. To naturalne antybiotyki, które wzmacniają nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim nasz układ odpornościowy.

Polecam też ograniczenie glutenu. Oczywiście nie mówię tutaj o jego całkowitej eliminacji. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to zwykłą mąkę w wypiekach możemy zastąpić taką orkiszową. Jest dostępna nie tylko w sklepach ekologicznych, ale też zwykłych "osiedlówkach". Zawsze możecie też postawić na zakupy spożywcze przez internet.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę