Trwa ładowanie...

Ewa Wachowicz: Jak się odżywiać, by wzmocnić odporność w trudnym czasie?

Nastał bardzo dziwny czas, w którym szczególnie musimy skupić się na swoim zdrowiu. Jeśli chcemy cieszyć się dobrą odpornością, to niezwykle istotna jest nasza dieta. Na pewno znacie powiedzenie, że "jesteśmy tym, co jemy". Warto się nad tym zastanowić i zweryfikować swoje nawyki żywieniowe. Z przyjemnością wam w tym pomogę.

Ewa Wachowicz: Jak się odżywiać, by wzmocnić odporność w trudnym czasie?Źródło: Archiwum prywatne
dk65ai2
dk65ai2

Jeść zdrowo. Co to właściwie oznacza?

Wiele osób słusznie twierdzi, że jedzenie zdrowo, to włączanie do swojego jadłospisu wartościowych produktów. Zdecydowanie tak, ale to też sztuka eliminacji. W praktyce oznacza to, że musimy wystrzegać się tego, co może nam szkodzić. Mam na myśli słodycze oraz wszystko, co zawiera biały cukier. Destrukcyjnie wpływa on na nasz organizm, ale znacząco też obniża odporność.

Jeśli macie ochotę na słodycze (uwierzcie mi, znam to bardzo dobrze!) to zjedzcie coś zdrowego. Sprawdzi się na przykład domowej roboty granola albo też deser na bazie kaszy jaglanej. Dodaje energii, nasyca i jest zdrowy.

Zobacz też: Pyszna kasza coix

Poniżej znajdziecie na niego przepis i nieco więcej informacji o tym produkcie.

dk65ai2

Deser na bazie kaszy jaglanej z jabłkami

Składniki:
● 1 szklanka kaszy jaglanej
● szczypta soli
● 1 łyżka masła
● 4 jabłka
● 2 łyżeczki cynamonu
● 4 łyżeczki cukru brązowego
● konfitura z czarnej porzeczki
● płatki migdałów

Opis przygotowania: kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać. Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło.

Kasza dobra w każdej postaci. Stawiaj na gryczaną i jaglaną

Kasza to perfekcyjna alternatywa dla makaronu. Co więcej, można serwować ją na wiele różnych sposobów. Zarówno na słodko, jak widzicie w przepisie powyżej, ale też na słono. Może być dodatkiem do drugiego dania albo samodzielną potrawą, jeśli dodamy do niej pesto. Najbardziej lubię to z czosnku niedźwiedziego - jest bardzo zdrowy, smaczny i aromatyczny, ale sprawdzi się też taki na bazie bazylii czy pietruszki.

dk65ai2

W przypadku kasz najlepiej postawić na gryczaną albo właśnie jaglaną, bo mają najwięcej wartości odżywczych. Mało skrobi, a dużo przyswajalnego białka. Do tego witaminy z grupy B, miedź i żelazo. To też produkty bezglutenowe.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Poniżej znajdziecie kolejny przepis na bazie kaszy, ale tym razem gryczanej i w wersji wytrawnej.

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki:
● 350 g kaszy gryczanej
● 150 g boczku wędzonego
● 5 rzodkiewek
● 2 łodyżki selera naciowego
● 1 słoik czosnku w oliwie
● 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
● 2 szalotki
● 1 garść natki pietruszki
● sól
● pieprz

dk65ai2

Opis przygotowania: kaszę ugotować i wystudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory, rzodkiewki i łodyżki selera na kawałki, szalotki w półplasterki. Wymieszać z kaszą. Dodać czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki. Zamiast pietruszki można dodać kolendrę, wtedy sałatka nabierze bardziej orientalnego smaku.

Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa

… zwłaszcza, że w tym momencie na straganach (ale też w naszych ogrodach) pojawiają się nowalijki. Najlepiej smakują surowe i świeże na kanapce z ciemnego pieczywa. Typowe wiosenno-letnie kanapki to takie, na których znajdują się plasterki jajka, swojska szynka, rzodkiewka i szczypiorek. Pyszności, a do tego bardzo zdrowe.

Sprawdzą się też warzywne zupy. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaj zupy krem. Tak naprawdę można do nich dodać takie warzywa i przyprawy, jakie lubimy najbardziej. Nie zapominajmy o takich, jak kurkuma, czosnek czy imbir. To naturalne antybiotyki, które wzmacniają nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim nasz układ odpornościowy.

dk65ai2

Polecam też ograniczenie glutenu. Oczywiście nie mówię tutaj o jego całkowitej eliminacji. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to zwykłą mąkę w wypiekach możemy zastąpić taką orkiszową. Jest dostępna nie tylko w sklepach ekologicznych, ale też zwykłych "osiedlówkach". Zawsze możecie też postawić na zakupy spożywcze przez internet.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj