Ewa Wachowicz: Dynia w kuchni. Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?
Jesień to pora roku, kiedy odbywają się zbiory dyni. To właśnie teraz najbardziej popularna jest zupa – krem, którą możemy zamówić w wielu restauracjach, jak również przygotować samodzielnie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dynię można też wykorzystać kulinarnie na inne sposoby. Jest ich naprawdę sporo!
Słodkie babeczki oraz makaron z dyni – co jeszcze można zrobić z tego warzywa?
Na pewno wielu z was słyszało o dietetycznym i oryginalnym makaronie z cukinii. Do przygotowania pasty można też jednak wykorzystać dynię piżmową. Za pomocą obieraczki do warzyw wystarczy pokroić ją w paseczki i usmażyć na patelni, na maśle. Dzięki swojej strukturze, dynia doskonale się do tego nadaje. Do tego świetnie smakuje i oryginalnie prezentuje się na talerzu. W przeciwieństwie do tradycyjnego makaronu, ten dyniowy ma znacznie mniej kalorii.
Jeśli zaś chodzi o zupę z dyni, to mimo jej popularności, można ją przyrządzić na kilka różnych sposobów. Sprawa z pozoru jest prosta, ponieważ mając bulion, przyprawy oraz to warzywo, wystarczy wszystko zmiksować. Jeśli chcecie, by było jeszcze smaczniej, to polecam wam przed tym procesem, upiec dynię w piekarniku. Jak to zrobić - wskazówki poniżej.
Kopytka dyniowe
Pieczenie dyni
Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Tak przygotowana dynia może być podstawą wspomnianej zupy, ale też np. pasty (przepis poniżej), jak i kremu do przełożenia ciasta.
Pasta z dyni
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
- główka czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
- Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek oraz suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować.
- Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem i pasta gotowa.
- Możemy ją wykorzystać jako smarowidło zamiast masła lub po prostu podać z pieczywem czy to bagietką czy zwykłą kromką chleba np. razowego.
Jeśli chodzi o oryginalne przepisy z tym warzywem w roli głównej, to polecam również pasztet dyniowy albo frytki z dyni. Mogą być smażone, jak te klasyczne, z ziemniaków albo upieczone w piecu z dodatkiem oliwy oraz przypraw.
Dynia jest świetnym nośnikiem smaku i można jej też użyć do potraw na słodko. To doskonały składnik babeczek, ciasteczek owsianych, a nawet sernika. W sam raz na jesień! Wracając do nadzienia dyniowego na słodko - pod spodem znajdziecie na niego przepis.
Krem dyniowy do ciast
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 ½ szklanki purée z dyni (upieczoną dynię zmiksować)
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
- Zimną śmietankę ubić na sztywno.
- Wsypać cukier puder, dodać purée z dyni (dynię trzeba pokroić na kawałki, pozbawić nasion, upiec, obrać ze skórki i zmiksować), cynamon, gałkę oraz imbir. Wymieszać.
- Wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowany krem idealny jest do przełożenia różnego rodzaju ciast np. kruchych lub biszkoptowych.
Nie tylko pysznie, ale też zdrowo. Dlaczego warto włączyć dynię do swojego jadłospisu?
Ilość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni. Witamina C, B6 oraz niacyna, to tyko niektóre z nich. Nie tylko samo warzywo, ale też pestki, są bardzo zdrowe. Jedzenie ich w świeżej postaci pomaga pozbyć się pasożytów, między innymi owsików. Z kolei te upieczone (wystarczy wysypać je np. na suchą patelnię i uprażyć) doskonale nadają się jako posypka na sałatkę albo też samodzielna przekąska.