Ewa Wachowicz: Dynia w kuchni. Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Jesień to pora roku, kiedy odbywają się zbiory dyni. To właśnie teraz najbardziej popularna jest zupa – krem, którą możemy zamówić w wielu restauracjach, jak również przygotować samodzielnie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dynię można też wykorzystać kulinarnie na inne sposoby. Jest ich naprawdę sporo!

Ewa WachowiczIlość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Słodkie babeczki oraz makaron z dyni – co jeszcze można zrobić z tego warzywa?

Na pewno wielu z was słyszało o dietetycznym i oryginalnym makaronie z cukinii. Do przygotowania pasty można też jednak wykorzystać dynię piżmową. Za pomocą obieraczki do warzyw wystarczy pokroić ją w paseczki i usmażyć na patelni, na maśle. Dzięki swojej strukturze, dynia doskonale się do tego nadaje. Do tego świetnie smakuje i oryginalnie prezentuje się na talerzu. W przeciwieństwie do tradycyjnego makaronu, ten dyniowy ma znacznie mniej kalorii.

Jeśli zaś chodzi o zupę z dyni, to mimo jej popularności, można ją przyrządzić na kilka różnych sposobów. Sprawa z pozoru jest prosta, ponieważ mając bulion, przyprawy oraz to warzywo, wystarczy wszystko zmiksować. Jeśli chcecie, by było jeszcze smaczniej, to polecam wam przed tym procesem, upiec dynię w piekarniku. Jak to zrobić - wskazówki poniżej.

Kopytka dyniowe

Pieczenie dyni

Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Tak przygotowana dynia może być podstawą wspomnianej zupy, ale też np. pasty (przepis poniżej), jak i kremu do przełożenia ciasta.

Pasta z dyni

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść posiekanej kolendry 
  • sól, pieprz
dynia
© Archiwum prywatne

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
  2. Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek oraz suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować.
  3. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem i pasta gotowa.
  4. Możemy ją wykorzystać jako smarowidło zamiast masła lub po prostu podać z pieczywem czy to bagietką czy zwykłą kromką chleba np. razowego.

Jeśli chodzi o oryginalne przepisy z tym warzywem w roli głównej, to polecam również pasztet dyniowy albo frytki z dyni. Mogą być smażone, jak te klasyczne, z ziemniaków albo upieczone w piecu z dodatkiem oliwy oraz przypraw.

Dynia jest świetnym nośnikiem smaku i można jej też użyć do potraw na słodko. To doskonały składnik babeczek, ciasteczek owsianych, a nawet sernika. W sam raz na jesień! Wracając do nadzienia dyniowego na słodko - pod spodem znajdziecie na niego przepis.

Muffinki
© Archiwum prywatne

Krem dyniowy do ciast

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 
  • 1 ½ szklanki purée z dyni (upieczoną dynię zmiksować)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Zimną śmietankę ubić na sztywno.
  2. Wsypać cukier puder, dodać purée z dyni (dynię trzeba pokroić na kawałki, pozbawić nasion, upiec, obrać ze skórki i zmiksować), cynamon, gałkę oraz imbir. Wymieszać.
  3. Wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  4. Tak przygotowany krem idealny jest do przełożenia różnego rodzaju ciast np. kruchych lub biszkoptowych.
Zupa dyniowa
© Archiwum prywatne

Nie tylko pysznie, ale też zdrowo. Dlaczego warto włączyć dynię do swojego jadłospisu?

Ilość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni. Witamina C, B6 oraz niacyna, to tyko niektóre z nich. Nie tylko samo warzywo, ale też pestki, są bardzo zdrowe. Jedzenie ich w świeżej postaci pomaga pozbyć się pasożytów, między innymi owsików. Z kolei te upieczone (wystarczy wysypać je np. na suchą patelnię i uprażyć) doskonale nadają się jako posypka na sałatkę albo też samodzielna przekąska.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów