Enchiladas z mięsem i serem. Obłędnie smaczne danie z piekarnika
Tortille to produkty, które można wykorzystać do wielu dań. Pysznie smakować będą w wariacji na temat enchiladas. Mięsny farsz w połączeniu z kukurydzą i fasolą, zawinięty w placki i zapieczony z serem będzie smakować wprost przepysznie. Idealna propozycja na obiad lub kolację.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 średnich tortilli
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g miksu serów: cheddar, gouda
- 2 łyżki oleju
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w zalewie
- zielona cebulka do przybrania
- sól i pieprz do smaku
- ostra i słodka papryka do smaku
- mała szczypta cukru
Przepis
Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie zeszklić na oleju. Dodać mięso i całość podsmażyć kilka minut. Wlać pomidory i dusić ok. 7-8 minut. Doprawić szczyptą cukru. Dodać odcedzone fasolkę i kukurydzę, doprawić sola, pieprzem i paprykami. Całość dusić ok. 15 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na placki tortilli nałożyć mięsny farsz, zawinąć w naczyniu i posypać serami. Zapiekać przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach C.