Elektryczne młynki za mniej niż 100 zł. Dzięki nim przyrządzisz aromatyczną kawę
Elektryczny młynek do kawy to chyba obowiązkowy przedmiot w kuchni każdego kawosza. Dzięki niemu można szybko zmielić ziarna i tym samym cieszyć się napojem własnoręcznie przygotowanym od początku do końca. Na jakie cechy warto zwrócić uwagę?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kawa mielona własnoręcznie – dlaczego warto?
Wielu ludzi korzysta z ekspresów do kawy bądź kupuje mieloną albo rozpuszczalną kawę w torebkach lub słoikach. Jest to bardzo szybki i wygodny sposób na przygotowanie ulubionego napoju. Niektórzy jednak wolą mielić ziarna kawy samodzielnie. Dlaczego? Dlatego, że kawa mielona bezpośrednio przed zaparzeniem po prostu smakuje lepiej. Rozdrobnione ziarna tak szybko nie tracą swojego aromatu, więc wszystko zostaje w filiżance. Zmielona kawa "przeleżana" w torebce po prostu wietrzeje.
Udarowy czy żarnowy?
Elektryczne młynki do kawy różnią się przede wszystkim ostrzem. Na rynku możemy znaleźć młynki nożowe (udarowe), które mielą kawę za pomocą dwuramiennego ostrza przypominającego nóż, a także młynki żarnowe, które wykorzystują żarna płaskie lub stożkowe. Młynki udarowe przecinają ziarna kawy, natomiast żarnowe miażdżą je. Czy ma to znacznie? Tak, ponieważ mielenie za pomocą noża sprawia, że powstaje dużo pyłu kawowego, a same ziarna są podgrzewane i w związku z tym ich aromat szybciej się ulatnia.
Mogłoby się więc wydawać, że lepszym wyborem będą młynki żarnowe. Jeśli zależy nam na naprawdę smaczniej kawie, która przypomina napój przygotowywany przez profesjonalnego baristę, wtedy będzie to lepsze rozwiązanie. Młynek żarnowy może mielić w różnych stopniach grubości, więc przygotujemy w nim zarówno ziarna idealne do kawiarek, jak i do ekspresów ciśnieniowych. Jednak młynek udarowy może nam posłużyć nie tylko do kawy. Można w nim rozdrobnić także inne produkty, np. przyprawy. Ten rodzaj jest zatem niezwykle funkcjonalny, a dodatkowo kosztuje z reguły znacznie mniej niż młynek żarnowy.
Inne ważne parametry
Zanim zdecydujemy się na kupno młynka do kawy, skupmy się na innych parametrach. Ważne jest, aby wybrać urządzenie o dużej mocy. Im jest ona większa, tym więcej ziaren można rozdrobnić za jednym razem. Prócz tego warto zwrócić uwagę na szybkość mielenia, co z kolei wpływa na rozgrzewanie ziaren i uwalnianie aromatu. Nie zapominajmy też o szczelnym, dobrze dopasowanym pojemniku.
Młynki elektryczne mielą też w różnych stopniach, co wpływa z kolei na grubość ziarna. Najdrobniej zmielona kawa nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, średnio zmielona będzie najlepsza do kawiarek, natomiast ta w postaci najgrubszych drobinek będzie dobra do ekspresów przelewowych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.