Ekspresowy patent na banany. Pokrój i wrzuć do zamrażalnika
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Sprawdzą się jako składnik ciasta, babeczek lub koktajlu. Słodkie i dojrzałe można również z powodzeniem zamrozić. Jak to zrobić? Wypróbuj prosty trik.
Do mrożenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe owoce z brązowymi plamkami na skórce. Mają one najwięcej smaku. Obierz wszystkie banany. Pokrój je na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Mniejsze kawałki łatwiej potem blendować. Nawet urządzenie o dużej mocy będzie miało problemy z rozdrobnieniem całego banana.
Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Nie wrzucaj ich od razu do woreczka, ponieważ po zamrożeniu, nie będzie można ich rozdzielić. Zamrożone kawałeczki przełóż do foliowej torebki lub pojemnika. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, podziel owoce na porcje. Odmierz w każdym woreczku taką ilość, jaka będzie ci potrzebna do koktajlu lub owsianki.
Zaopatrzony w zamrażarkę pełną bananowych torebek, zawsze będziesz gotowy na pyszne, kremowe koktajle, wegańskie lody, chlebek czy owsiankę. Przed użyciem, warto podgrzać zamrożone banany w mikrofalówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl