Ekspresowy patent na banany. Pokrój i wrzuć do zamrażalnika

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Sprawdzą się jako składnik ciasta, babeczek lub koktajlu. Słodkie i dojrzałe można również z powodzeniem zamrozić. Jak to zrobić? Wypróbuj prosty trik.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Do mrożenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe owoce z brązowymi plamkami na skórce. Mają one najwięcej smaku. Obierz wszystkie banany. Pokrój je na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Mniejsze kawałki łatwiej potem blendować. Nawet urządzenie o dużej mocy będzie miało problemy z rozdrobnieniem całego banana.

Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Nie wrzucaj ich od razu do woreczka, ponieważ po zamrożeniu, nie będzie można ich rozdzielić. Zamrożone kawałeczki przełóż do foliowej torebki lub pojemnika. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, podziel owoce na porcje. Odmierz w każdym woreczku taką ilość, jaka będzie ci potrzebna do koktajlu lub owsianki.

Zaopatrzony w zamrażarkę pełną bananowych torebek, zawsze będziesz gotowy na pyszne, kremowe koktajle, wegańskie lody, chlebek czy owsiankę. Przed użyciem, warto podgrzać zamrożone banany w mikrofalówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru