Eksperci ujawniają, jak odróżnić fetę od "serów sałatkowych"
Feta jest idealnym serem do sałatki. Jednak jest ona trudno dostępna, ponieważ na sklepowych półkach znajdziemy zazwyczaj ser sałatkowy typu feta.
Eksperci ujawnili, jak odróżnić prawdziwą fetę od tańszego "sera sałatkowego", który wygląda i smakuje bardzo podobnie. Aby upewnić się, że kupujesz autentyczną fetę z mleka owczego, wystarczy wyszukać na opakowaniu napisu "PDO", który oznacza "chronioną nazwę pochodzenia". Jeśli produkt nie zawiera tych liter, jest to imitacja.
Juliet Harbutt, twórczyni British Cheese Awards w Nowej Zelandii, tłumaczy że status sera feta jest chroniony na mocy prawa UE. W wywiadzie dla dailymail.co.uk wyjaśnia: "Mleko musi pochodzić z określonych obszarów Grecji. Z miejscowego mleka od owiec lub kóz, a zastosowana receptura musi być zgodna z warunkami określonymi w przepisach dotyczących ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia)".
Ser sałatkowy, czasem nazywany również białym serem, zazwyczaj wytwarzany jest z mleka krowiego. Zdarza się, że jest "bielony", aby wyglądał bardziej na owczy.
Paul Thomas, dyrektor Academy of Cheese w Gloucestershire, zgadza się z Juliet, ale dodaje, że "sery sałatkowe" niekoniecznie są gorszej jakości. "Feta nie zawsze jest dobrze zrobionym produktem rzemieślniczym" –kwituje.
Tłumaczy: "Chociaż istnieje wiele solonych białych serów, które mogą nie spełniać norm jakości CHNP, wciąż odnajdziemy kilka bardzo dobrych serów, które są podobnie wytwarzane. Obejmuje to doskonałe sery wyprodukowane w Wielkiej Brytanii - w niektórych przypadkach przez rzemieślników"