Eksperci ujawniają, jak odróżnić fetę od "serów sałatkowych"

Feta jest idealnym serem do sałatki. Jednak jest ona trudno dostępna, ponieważ na sklepowych półkach znajdziemy zazwyczaj ser sałatkowy typu feta.

Eksperci ujawniają, jak odróżnić fetę od "serów sałatkowych"
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Eksperci ujawnili, jak odróżnić prawdziwą fetę od tańszego "sera sałatkowego", który wygląda i smakuje bardzo podobnie. Aby upewnić się, że kupujesz autentyczną fetę z mleka owczego, wystarczy wyszukać na opakowaniu napisu "PDO", który oznacza "chronioną nazwę pochodzenia". Jeśli produkt nie zawiera tych liter, jest to imitacja.

Juliet Harbutt, twórczyni British Cheese Awards w Nowej Zelandii, tłumaczy że status sera feta jest chroniony na mocy prawa UE. W wywiadzie dla dailymail.co.uk wyjaśnia: "Mleko musi pochodzić z określonych obszarów Grecji. Z miejscowego mleka od owiec lub kóz, a zastosowana receptura musi być zgodna z warunkami określonymi w przepisach dotyczących ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia)".

Ser sałatkowy, czasem nazywany również białym serem, zazwyczaj wytwarzany jest z mleka krowiego. Zdarza się, że jest "bielony", aby wyglądał bardziej na owczy.

Paul Thomas, dyrektor Academy of Cheese w Gloucestershire, zgadza się z Juliet, ale dodaje, że "sery sałatkowe" niekoniecznie są gorszej jakości. "Feta nie zawsze jest dobrze zrobionym produktem rzemieślniczym" –kwituje.

Tłumaczy: "Chociaż istnieje wiele solonych białych serów, które mogą nie spełniać norm jakości CHNP, wciąż odnajdziemy kilka bardzo dobrych serów, które są podobnie wytwarzane. Obejmuje to doskonałe sery wyprodukowane w Wielkiej Brytanii - w niektórych przypadkach przez rzemieślników"

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji