Eksperci ujawniają, jak odróżnić fetę od "serów sałatkowych"
Eksperci ujawnili, jak odróżnić prawdziwą fetę od tańszego "sera sałatkowego", który wygląda i smakuje bardzo podobnie. Aby upewnić się, że kupujesz autentyczną fetę z mleka owczego, wystarczy wyszukać na opakowaniu napisu "PDO", który oznacza "chronioną nazwę pochodzenia". Jeśli produkt nie zawiera tych liter, jest to imitacja.
Juliet Harbutt, twórczyni British Cheese Awards w Nowej Zelandii, tłumaczy że status sera feta jest chroniony na mocy prawa UE. W wywiadzie dla dailymail.co.uk wyjaśnia: "Mleko musi pochodzić z określonych obszarów Grecji. Z miejscowego mleka od owiec lub kóz, a zastosowana receptura musi być zgodna z warunkami określonymi w przepisach dotyczących ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia)".
Ser sałatkowy, czasem nazywany również białym serem, zazwyczaj wytwarzany jest z mleka krowiego. Zdarza się, że jest "bielony", aby wyglądał bardziej na owczy.
Paul Thomas, dyrektor Academy of Cheese w Gloucestershire, zgadza się z Juliet, ale dodaje, że "sery sałatkowe" niekoniecznie są gorszej jakości. "Feta nie zawsze jest dobrze zrobionym produktem rzemieślniczym" –kwituje.
Tłumaczy: "Chociaż istnieje wiele solonych białych serów, które mogą nie spełniać norm jakości CHNP, wciąż odnajdziemy kilka bardzo dobrych serów, które są podobnie wytwarzane. Obejmuje to doskonałe sery wyprodukowane w Wielkiej Brytanii - w niektórych przypadkach przez rzemieślników"