Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś
Egg nog (eggnog) to tradycyjny drink znany od XVII wieku, który największą popularnością cieszy się wśród mieszkańcy Stanów Zjednoczonych w okresie Bożego Narodzenia. Eggnog to serwowany na gorąco słodki napój o kremowej konsystencji przygotowywany na bazie surowych żółtek (jest też wersja z wykorzystaniem całych jaj) oraz mleka. Napój doprawia się wanilią, cynamonem, miodem oraz gałką muszkatołową. Eggnog często bywa podawany jako drink alkoholowy - z rumem, whiskey albo brandy. Na Karaibach do sporządzenia egg nog wykorzystuje się mleczko kokosowe. Smak tego napoju przypomina ajerkoniak. Również fani ubóstwianego przez dzieci koglu-moglu będą zachwyceni. W Stanach Zjednoczonych dostępne są różne specjały o smaku eggnog, np. ciasteczka czy lody.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił. W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę, doprawiamy ziarenkami wanilii i przyprawami. Mleka nie zagotowujemy, gdy zacznie delikatnie wrzeć, łączymy je powoli z jajeczną masą za pomocą miksera. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Po ostygnięciu łączymy likier z rumem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze