Trwa ładowanie...
d2f2xnc
07-01-2017 10:25

Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś

Przepis

Egg nog (eggnog) to tradycyjny drink znany od XVII wieku, który największą popularnością cieszy się wśród mieszkańcy Stanów Zjednoczonych w okresie Bożego Narodzenia. Eggnog to serwowany na gorąco słodki napój o kremowej konsystencji przygotowywany na bazie surowych żółtek (jest też wersja z wykorzystaniem całych jaj) oraz mleka. Napój doprawia się wanilią, cynamonem, miodem oraz gałką muszkatołową. Eggnog często bywa podawany jako drink alkoholowy - z rumem, whiskey albo brandy. Na Karaibach do sporządzenia egg nog wykorzystuje się mleczko kokosowe. Smak tego napoju przypomina ajerkoniak. Również fani ubóstwianego przez dzieci koglu-moglu będą zachwyceni. W Stanach Zjednoczonych dostępne są różne specjały o smaku eggnog, np. ciasteczka czy lody.

d2f2xnc
3.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 150 ml rumu
Przepis

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił. W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę, doprawiamy ziarenkami wanilii i przyprawami. Mleka nie zagotowujemy, gdy zacznie delikatnie wrzeć, łączymy je powoli z jajeczną masą za pomocą miksera. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Po ostygnięciu łączymy likier z rumem.

Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc