Działa jak balsam na jelita, ale pod jednym warunkiem. Siemię lniane piję tylko o jednej porze
Siemię lniane, uznawane za polskie superfoods, jest nie tylko tanie, ale i skuteczne przy wielu dolegliwościach. Jego właściwości szczególnie doceniają kobiety dojrzałe. Na pewno warto je pić, tylko kiedy? Wyjaśniamy, czy pora dnia ma tutaj znaczenie.
Siemię lniane to małe, brązowe nasiona, które mimo niepozornego wyglądu kryją w sobie wiele zalet. Szczególnie cenione są przez kobiety po pięćdziesiątce, ponieważ pomagają łagodzić objawy menopauzy. Zawierają lignany, czyli roślinne estrogeny, oraz kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. To jednak nie koniec ich dobroczynnych właściwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Co zawiera siemię lniane
Siemię lniane jest również bogatym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w siemieniu, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wpływając na pracę mózgu i układu krążenia, a także zmniejszając ryzyko chorób serca i nowotworów. W siemieniu lnianym znajdziemy również witaminy i minerały, takie jak witamina B, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk, które wspierają zdrowie na wielu poziomach.
Siemię lniane w diecie
Siemię lniane łatwo dołączyć do swojej diety. Można je spożywać na surowo, parzone, w całości czy zmielone. Każda metoda ma swoje zalety. Najlepiej przyswajamy nasiona, gdy są zmielone, a mielenie powinno odbywać się tuż przed spożyciem, ponieważ tłuszcze w nasionach szybko się ulatniają. Zmielone siemię lniane najlepiej jeść na surowo, dodając je do sałatek, kanapek lub koktajli. Można je wykorzystywać także jako składnik ciast, babeczek, pieczywa. Sprawdza się także jako zagęstnik, na przykład w kotletach mielonych.
Innym popularnym sposobem na te nasionka jest przygotowanie z nich kleiku. Wtedy wystarczy zalać je ciepłą wodą o temperaturze pokojowej. W tym przypadku nie trzeba ich rozdrabniać, ponieważ śluz z zewnętrznej warstwy siemienia łatwo przechodzi do wody. Kleik warto pić razem z nasionami, które dobrze jest pogryźć, aby przyswoić jak najwięcej składników.
Kiedy pić siemię lniane?
Siemię lniane można spożywać zarówno rano, jak i wieczorem, ponieważ jego dobroczynne działanie na organizm nie zależy od pory dnia. Jednak w niektórych przypadkach warto zwrócić uwagę na czas spożycia. Poranne dawki siemienia lnianego są zalecane przy dolegliwościach żołądkowych, takich jak zgaga, nadkwasota czy ból żołądka. Mało tego napar lub kisiel z siemienia lnianego można spożywać nawet na czczo. Zadziała wtedy osłonowo na błonę śluzową żołądka, wspomoże pracę układu pokarmowego.
Z kolei wieczorem siemię lniane może pomóc w problemach z podjadaniem w nocy oraz wspomóc trawienie. Nasiona lnu zawierają tryptofan, który jest niezbędny dla zdrowego snu.
Ważne!
Kiedy dopiero zaczynamy kurację z siemieniem, lepiej nie przesadzać z ilością – najlepiej zacząć od jednej łyżki dziennie zalanej ciepłą wodą i stopniowo zwiększać jego ilość do 2-3 łyżek na szklankę wody.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.