Dyniowe placuszki na słodko. Aromatyczne i pożywne
Rumiane i puszyste placuszki z dyni to pyszny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Mogą z powodzeniem konkurować z babcinymi racuchami. Wypróbuj nasz przepis.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 100 g ugotowanej dyni piżmowej
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- pół szklanki rodzynek
- 1 łyżka klarowanego masła
Przepis
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia. Miąższ z dyni wymieszaj z mlekiem, cukrem i żółtkiem jaja. W mące zrób dołek, stopniowo dodawaj masę dyniową i wymieszaj, aż nie będzie grudek (możesz użyć malaksera). Z białka ubij pianę, połącz ją delikatnie z ciastem Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl