Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami

Rozgrzewający jesienny obiad – dyniowe curry z kurczakiem. Zamiast z ryżem, podaj je z bułeczkami z cukinii, mąki ryżowej i mozzarelli. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkamiDyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami
Katarzyna Kwella

*Marynata: *

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek startego czosnku,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ok. 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.

Curry:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka (225 g) puree z dyni.

Cukiniowe bułeczki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 220 g mąki ryżowej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Przepis

  • W średniej wielkości misce wymieszaj składniki marynaty (jogurt, imbir, czosnek, garam masala, kurkuma, paprykę i sól).
  • Dodaj kawałki kurczaka, aż pokryją się mieszanką jogurtową.
  • Kurczaka przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.

Przepis

  • Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będą gorące, wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i smaż, aż wszystkie boki się zrumienią (około 3 minut).
  • Zrumienione mięso zdejmij z patelni. Kurczak ugotuje się później w sosie.
  • Dodaj olej na tę samą patelnię, której użyłeś do kurczaka i zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy; smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe i dynię Mieszaj, aż składniki się połączą i dodaj kurczaka. Wymieszaj i pozwól curry gotować na wolnym ogniu przez ok 8-10 minut, aż kurczak się ugotuje. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą. Posyp świeżą natką pietruszki.

Przepis

  • Cukinię pokrój wzdłuż, natrzyj solą (ok. 0,5 łyżeczki) i pozostaw na około 20 minut. Następnie zetrzyj ją na tarce i przełóż na cedzak z małymi oczkami.
  • Odcedź sok z cukinii. Cukinię przełóż do miski. Mozzarellę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do cukinii.
  • Do całości dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu