Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami
Rozgrzewający jesienny obiad – dyniowe curry z kurczakiem. Zamiast z ryżem, podaj je z bułeczkami z cukinii, mąki ryżowej i mozzarelli. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
*Marynata: *
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek startego czosnku,
- 2 łyżeczki garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka soli,
- ok. 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.
Curry:
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka soli + więcej do smaku,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 szklanka (225 g) puree z dyni.
Cukiniowe bułeczki:
- 1 kg cukinii,
- 1 kulka mozzarelli,
- 220 g mąki ryżowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
- W średniej wielkości misce wymieszaj składniki marynaty (jogurt, imbir, czosnek, garam masala, kurkuma, paprykę i sól).
- Dodaj kawałki kurczaka, aż pokryją się mieszanką jogurtową.
- Kurczaka przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będą gorące, wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i smaż, aż wszystkie boki się zrumienią (około 3 minut).
- Zrumienione mięso zdejmij z patelni. Kurczak ugotuje się później w sosie.
- Dodaj olej na tę samą patelnię, której użyłeś do kurczaka i zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy; smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj mleko kokosowe i dynię Mieszaj, aż składniki się połączą i dodaj kurczaka. Wymieszaj i pozwól curry gotować na wolnym ogniu przez ok 8-10 minut, aż kurczak się ugotuje. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą. Posyp świeżą natką pietruszki.
- Cukinię pokrój wzdłuż, natrzyj solą (ok. 0,5 łyżeczki) i pozostaw na około 20 minut. Następnie zetrzyj ją na tarce i przełóż na cedzak z małymi oczkami.
- Odcedź sok z cukinii. Cukinię przełóż do miski. Mozzarellę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do cukinii.
- Do całości dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze