Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami

Rozgrzewający jesienny obiad – dyniowe curry z kurczakiem. Zamiast z ryżem, podaj je z bułeczkami z cukinii, mąki ryżowej i mozzarelli. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkamiDyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami
Katarzyna Kwella

*Marynata: *

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek startego czosnku,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ok. 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.

Curry:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka (225 g) puree z dyni.

Cukiniowe bułeczki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 220 g mąki ryżowej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Przepis

  • W średniej wielkości misce wymieszaj składniki marynaty (jogurt, imbir, czosnek, garam masala, kurkuma, paprykę i sól).
  • Dodaj kawałki kurczaka, aż pokryją się mieszanką jogurtową.
  • Kurczaka przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.

Przepis

  • Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będą gorące, wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i smaż, aż wszystkie boki się zrumienią (około 3 minut).
  • Zrumienione mięso zdejmij z patelni. Kurczak ugotuje się później w sosie.
  • Dodaj olej na tę samą patelnię, której użyłeś do kurczaka i zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy; smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe i dynię Mieszaj, aż składniki się połączą i dodaj kurczaka. Wymieszaj i pozwól curry gotować na wolnym ogniu przez ok 8-10 minut, aż kurczak się ugotuje. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą. Posyp świeżą natką pietruszki.

Przepis

  • Cukinię pokrój wzdłuż, natrzyj solą (ok. 0,5 łyżeczki) i pozostaw na około 20 minut. Następnie zetrzyj ją na tarce i przełóż na cedzak z małymi oczkami.
  • Odcedź sok z cukinii. Cukinię przełóż do miski. Mozzarellę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do cukinii.
  • Do całości dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie