Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami
Rozgrzewający jesienny obiad – dyniowe curry z kurczakiem. Zamiast z ryżem, podaj je z bułeczkami z cukinii, mąki ryżowej i mozzarelli. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
*Marynata: *
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
 - 1 ząbek startego czosnku,
 - 2 łyżeczki garam masala,
 - 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
 - 1 łyżeczka papryki ostrej,
 - 1 łyżeczka soli,
 - ok. 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.
 
Curry:
- 2 łyżki oleju kokosowego,
 - 1 cebula pokrojona w kostkę,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 2 łyżeczki curry,
 - 1 łyżeczka soli + więcej do smaku,
 - 1 puszka mleka kokosowego,
 - 1 szklanka (225 g) puree z dyni.
 
Cukiniowe bułeczki:
- 1 kg cukinii,
 - 1 kulka mozzarelli,
 - 220 g mąki ryżowej,
 - 1 jajko,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 2 łyżeczki suszonego tymianku,
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii,
 - 1 łyżeczka soli,
 - szczypta pieprzu.
 
Przepis
- W średniej wielkości misce wymieszaj składniki marynaty (jogurt, imbir, czosnek, garam masala, kurkuma, paprykę i sól).
 - Dodaj kawałki kurczaka, aż pokryją się mieszanką jogurtową.
 - Kurczaka przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.
 
Przepis
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będą gorące, wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i smaż, aż wszystkie boki się zrumienią (około 3 minut).
 - Zrumienione mięso zdejmij z patelni. Kurczak ugotuje się później w sosie.
 - Dodaj olej na tę samą patelnię, której użyłeś do kurczaka i zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy; smaż przez kolejne 2-3 minuty.
 - Dodaj mleko kokosowe i dynię Mieszaj, aż składniki się połączą i dodaj kurczaka. Wymieszaj i pozwól curry gotować na wolnym ogniu przez ok 8-10 minut, aż kurczak się ugotuje. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą. Posyp świeżą natką pietruszki.
 
Przepis
- Cukinię pokrój wzdłuż, natrzyj solą (ok. 0,5 łyżeczki) i pozostaw na około 20 minut. Następnie zetrzyj ją na tarce i przełóż na cedzak z małymi oczkami.
 - Odcedź sok z cukinii. Cukinię przełóż do miski. Mozzarellę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do cukinii.
 - Do całości dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl