Dynia w słoikach na zimę. Jak zrobić?
Dynia to bez wątpienia jeden z symboli jesieni. Możemy z niej przygotować pyszną kremową zupę, gulasz, ciasto czy aromatyczny dżem, którym będziemy mogli cieszyć się w trakcie zimowych miesięcy. Dżem dyniowy to doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników i placuszków. Jak go zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kg miąższu dyni
- 5 dużych pomarańczy
- 3 cytryny
- 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2,5 szklanki cukru
- 250 ml wody
- kilka goździków
Przepis
- Dynię pokrój ją na grubsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cukier.
- Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by dynia się nie przypaliła.
- Cytryny i pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj. Pokrój na mniejsze kawałki i usuń z nich błonki.
- Kiedy dynia się rozgotuje, dodaj do garnka owoce, dopraw cynamonem, imbirem i goździkami.
- Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 30 minut.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl