Trwa ładowanie...
d2pa62u
d2pa62u

Dynia w słoikach na zimę. Jak zrobić?

Przepis

Dynia to bez wątpienia jeden z symboli jesieni. Możemy z niej przygotować pyszną kremową zupę, gulasz, ciasto czy aromatyczny dżem, którym będziemy mogli cieszyć się w trakcie zimowych miesięcy. Dżem dyniowy to doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników i placuszków. Jak go zrobić?

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Dynia w słoikach na zimę. Jak zrobić?
123RF
Składniki
  • 3 kg miąższu dyni
  • 5 dużych pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 250 ml wody
  • kilka goździków
Przepis
  • Dynię pokrój ją na grubsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cukier.
  • Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by dynia się nie przypaliła.
  • Cytryny i pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj. Pokrój na mniejsze kawałki i usuń z nich błonki.
  • Kiedy dynia się rozgotuje, dodaj do garnka owoce, dopraw cynamonem, imbirem i goździkami.
  • Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 30 minut.
  • Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dynia w słoikach na zimę. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
Więcej tematów
d2pa62u