Idealne na jesienne śniadanie. Przepis na bułeczki z dynią

Wpadłeś w śniadaniową rutynę? Znudziły ci się kanapki, jajecznica i jogurty z owocami? Zapoznaj się z przepisem na wyjątkowe, jesienne bułeczki z dynią i rozpocznij dzień ze smakiem.

Przepis na bułeczki z dyniąPrzepis na bułeczki z dynią
Źródło zdjęć: © Pexels

Dynia to królowa jesieni. Na półkach sklepowych pojawia się we wrześniu, a sezon na nią trwa nawet do końca stycznia. Jej gatunków jest ponad dwadzieścia, ale nie wszystkie z nich nadają się do jedzenia. Te jednak, które mają takie przeznaczenie, znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz doskonałym smakiem, dynia charakteryzuje się również szeregiem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Zapobiega między innymi powstawaniu nowotworów, a jej pestki skutecznie pomagają w walce z pasożytami. Ponadto dynia ma bardzo mało kalorii, a mimo tego szybko syci. 

Kulinarne wykorzystanie dyni

Dynię można wykorzystywać w kuchni do dań obiadowych na słono. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik zupy krem, placków czy nawet wegetariańskich kotletów. Jednak naturalny, lekko słodki smak dyni sprawia, że wykorzystujemy ją również do deserów takich, jak sernik i domowych wypieków, tj. muffinek, a nawet bułeczek. 

Pandemia była czasem, kiedy wiele osób postanowiło rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Bardzo popularne w czasie lockdownów stało się wypiekanie własnych chlebów czy chałek. Teraz przychodzimy do was z przepisem na pyszne bułeczki w jesiennej odsłonie. Ich głównym składnikiem jest dynia. 

Składniki

  • 200 g dyni 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 200 ml mleka 
  • 45 g masła 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • sezam 

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło oraz jedno jajko. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do wcześniej wymienionych składników. Dynię należy obrać, zetrzeć na grubej tarce oraz odsączyć w razie nadmiaru wody. Następnie dodać ją do reszty składników i wszystko razem zagnieść. Otrzymane ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta należy uformować z niego niewielkie kuleczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odczekać kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki należy posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać sezamem. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce