Idealne na jesienne śniadanie. Przepis na bułeczki z dynią

Wpadłeś w śniadaniową rutynę? Znudziły ci się kanapki, jajecznica i jogurty z owocami? Zapoznaj się z przepisem na wyjątkowe, jesienne bułeczki z dynią i rozpocznij dzień ze smakiem.

Przepis na bułeczki z dyniąPrzepis na bułeczki z dynią
Źródło zdjęć: © Pexels

Dynia to królowa jesieni. Na półkach sklepowych pojawia się we wrześniu, a sezon na nią trwa nawet do końca stycznia. Jej gatunków jest ponad dwadzieścia, ale nie wszystkie z nich nadają się do jedzenia. Te jednak, które mają takie przeznaczenie, znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz doskonałym smakiem, dynia charakteryzuje się również szeregiem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Zapobiega między innymi powstawaniu nowotworów, a jej pestki skutecznie pomagają w walce z pasożytami. Ponadto dynia ma bardzo mało kalorii, a mimo tego szybko syci. 

Kulinarne wykorzystanie dyni

Dynię można wykorzystywać w kuchni do dań obiadowych na słono. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik zupy krem, placków czy nawet wegetariańskich kotletów. Jednak naturalny, lekko słodki smak dyni sprawia, że wykorzystujemy ją również do deserów takich, jak sernik i domowych wypieków, tj. muffinek, a nawet bułeczek. 

Pandemia była czasem, kiedy wiele osób postanowiło rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Bardzo popularne w czasie lockdownów stało się wypiekanie własnych chlebów czy chałek. Teraz przychodzimy do was z przepisem na pyszne bułeczki w jesiennej odsłonie. Ich głównym składnikiem jest dynia. 

Składniki

  • 200 g dyni 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 200 ml mleka 
  • 45 g masła 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • sezam 

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło oraz jedno jajko. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do wcześniej wymienionych składników. Dynię należy obrać, zetrzeć na grubej tarce oraz odsączyć w razie nadmiaru wody. Następnie dodać ją do reszty składników i wszystko razem zagnieść. Otrzymane ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta należy uformować z niego niewielkie kuleczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odczekać kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki należy posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać sezamem. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja