Idealne na jesienne śniadanie. Przepis na bułeczki z dynią
Wpadłeś w śniadaniową rutynę? Znudziły ci się kanapki, jajecznica i jogurty z owocami? Zapoznaj się z przepisem na wyjątkowe, jesienne bułeczki z dynią i rozpocznij dzień ze smakiem.
Dynia to królowa jesieni. Na półkach sklepowych pojawia się we wrześniu, a sezon na nią trwa nawet do końca stycznia. Jej gatunków jest ponad dwadzieścia, ale nie wszystkie z nich nadają się do jedzenia. Te jednak, które mają takie przeznaczenie, znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz doskonałym smakiem, dynia charakteryzuje się również szeregiem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Zapobiega między innymi powstawaniu nowotworów, a jej pestki skutecznie pomagają w walce z pasożytami. Ponadto dynia ma bardzo mało kalorii, a mimo tego szybko syci.
Kulinarne wykorzystanie dyni
Dynię można wykorzystywać w kuchni do dań obiadowych na słono. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik zupy krem, placków czy nawet wegetariańskich kotletów. Jednak naturalny, lekko słodki smak dyni sprawia, że wykorzystujemy ją również do deserów takich, jak sernik i domowych wypieków, tj. muffinek, a nawet bułeczek.
Pandemia była czasem, kiedy wiele osób postanowiło rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Bardzo popularne w czasie lockdownów stało się wypiekanie własnych chlebów czy chałek. Teraz przychodzimy do was z przepisem na pyszne bułeczki w jesiennej odsłonie. Ich głównym składnikiem jest dynia.
Składniki
- 200 g dyni
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 45 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- sezam
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło oraz jedno jajko. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do wcześniej wymienionych składników. Dynię należy obrać, zetrzeć na grubej tarce oraz odsączyć w razie nadmiaru wody. Następnie dodać ją do reszty składników i wszystko razem zagnieść. Otrzymane ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta należy uformować z niego niewielkie kuleczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odczekać kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki należy posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać sezamem. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl