WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

Drożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prosta

Drożdżówka bogato nadziana, czyli z dodatkiem różanej marmolady. Pyszna i bardzo aromatyczna, wspaniale smakuje jeszcze lekko ciepła z kubkiem kawki lub herbatki. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

Drożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prostaDrożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prosta
Marzena Szkodzińska

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 45 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 350 g marmolady różanej
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • płatki migdałowe do posypania na wierzchu

Przepis

W miseczce mieszamy ciepłe mleko (maksymalna temperatura to 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Smarujemy ciasto na całej powierzchni marmoladą. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nierozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką blaszki - keksówki (40 cm), zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy po 15 minutach po upieczeniu z blaszki i studzimy na kratce. Świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty na deser lub drugie śniadanie.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu